Ženska prava – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 1 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q223569 na Wikidati
Nema sažetka izmjene
Red 1:
{{Feminizam}}
 
'''Ženska prava''' je izraz kojim se opisuje pravni, ideološki, filozofski i politički koncept prema kome svako ljudsko biće [[žena|ženskog]] spola samim činom rođenja, bez obzira na porijeklo ili državljanstvo, stiče određen broj neotuđivih prava, a koje se sadržajem razlikuju od šireg koncepta [[ljudska prava|ljudskih prava]].
 
Razlog zbog kojih se ženska prava razlikuju od ljudskih prava je najčešće taj što su žene kroz historiju, a dijelom i danas, bile ili lišene određenih prava koje uživaju [[muškarci]], ili imale specifična prava koja zakoni i običaji ne priznaju muškarci. Kao razlozi za to se najčešće spominju biološke razlike između spolova, ali [[feminizam|feministkinje]] i mnoge suvremene društvene teorije ih nastoje objasniti umjetno nametnutim "rodnim razlikama".
 
Kao primjer ženskog prava koje je isključivo vezano za spol se spominje pravo na odlučivanje o trudnoći, odnosno pravo na izvođenje [[abortus]]a.
 
Kao primjer ženskog prava koje se tiče jednakosti spolova jest pravo na sudjelovanje u raznim oblastima društvenog života, odnosno [[Žene u oružanim snagama|služenje u oružanim snagama]]. Također se kao žensko pravo navodi pravo na društvenu jednakost, bilo da je riječ o jednakosti u plaćama, ili mjerama [[pozitivna diskrimancija|pozitivne diskriminacije]] u svrhu jednake zastupljenosti muškaraca i žena u upravnim odborima poduzeća, odnosno predstavničkim i izvršnim tijelima vlasti.
 
==Vanjski linkovi==
*[http://www.un.org/womenwatch/daw/cedaw/ UN Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination Against Women]
*[http://www.hrw.org/women/ Human Rights Watch: Women's Rights]
*[http://www.omct.org/index.php?id=EQL&lang=eng World Organization Against Torture: No Violence Against Women]