Bahaistički kalendar – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Čišćenje
Red 1:
{{Template:Kalendari}}
'''Bahaistički kalendar''' (Bahá'í), poznat i kao Badijev kalendar (Badí‘), koji koristi [[Bahaizam|bahaistička vera]], je solarni kalendar sa redovnim (prostim) godinama od 365 dana i prestupnim godinama od 366 dana. Godine imaju 19 meseci od po 19 dana (što je 361 dan) plus dodatni period “Umetnutih Dana” (4 u redovnim i 5 u prestupnim godinama). Godine u kalendaru počinju prolećnom [[Ravnodnevica|ravnodnevicom]] a broje se po Bahajskoj [[Kalendarska era|eri]] koja se označava sa BE. Prvi dan prve godine je 21. mart 1844 naše ere.
 
Od 21. 3. {{CURRENTYEAR}}. teče '''{{ #expr:
Red 7:
 
== Istorijat ==
Bahajski kalendar je nastao od izvornog Badijevog kalendara, koji je stvorio Bab ([[Bab|Báb]]).
Bahaulah ([[Bahá'u'lláh]]) je potvrdio i prihvatio ovaj kalendar i postavio Nauruz ([[Naw-Rúz]]) ili prolećnu ravnodnevicu za prvi dan godine a takođe je pojasnio i Umetnute dane. Iako prolećna ravnodnevica može pasti 20, 21. ili 22. marta, Šogi Efendi ([[Shoghi Effendi]]) je proglasio da će, zasada, Badi kalendar biti “fiksiran” prema gregorijanskom kalendaru s Novom godinom koja počinje zalaskom Sunca 20.marta, što znači da je prva godina BE počela zalaskom sunca 20. marta 1844. Kalendar bi bez ovoga mogao odstupati za dan ili dva u odnosu na [[Gregorijanski kalendar]]. Ako bi se želelo uvođenje kalendara promenljivog u odnosu na početak Nauruza, bilo bi potrebno da Univerzalna Kuća Pravda odabere jedinstvenu lokaciju za određivanje ravnodnevice. U ovom članku je prikazan “fiksirani” kalendar. Imena bahajskih meseci i dana odražavaju božje atribute, kako je niže prikazano.
== Meseci ==
Bahajski kalendar je sastavljen od 19 meseci, svaki sa po 19 dana. Tokom poslednjeg meseca ‘Alá’ (2 – 20. mart/ožujak) se održava Devetnaestodnevni post a prethode mu Umetnuti dani, poznati kao Ajam-i-ha (Ayyám-i-Há). Nakon meseca posta sledi nova godina Nauruz. Pošto je kalendar trenutno sinhronizovan sa gregorijanskim, prestupne godine se poklapaju sa prestupnim godinama naše ere. Pored toga, Umetnuti dani uključuju 28. februar/veljače i 1. mart/ožujka, zahvaljujući čemu je 19 meseci precizno sinhronizovano sa gregorijanskim kalendarom.
U sledećoj tablici su dati meseci bahajskog kalendara sa arapskim imenima prenetim engleskom transliteracijom:
 
{| class="wikitable"
Red 94:
 
== Dani nedelje/tjedna ==
Bahajska nedelja počinje u subotu i završava se petkom. Dani počinju zalaskom sunca prethodnog [[Solarno vreme|solarnog dana]] i završavaju se zalaskom sunca tekućeg solarnog (sunčevog) dana. Petak je dan odmora, kao u [[Islam|islamu]].
 
{| class="wikitable"
Red 116:
 
== Váḥid i Kull-i-<u>Sh</u>ay’ ==
U bahaističkom kalendarskom sistemu postoji i 19-godišnji ciklus koji se zove Váḥid i jedan superciklus od (19x19=) 361 godine, koji se zove Kull-i-<u>Sh</u>ay’ (doslovno “Sve stvari”). Koncept 19-godišnjeg ciklusa postoji još od pronalaska [[Metonski ciklus|metonskog ciklusa]] u 4. veku pne. ( [[mjesec|mesečeve]] mene se ponavljaju u približno iste datume svake 19. godine). Svaka od 19 godina u Vahidu ima svoje ime, kako se vidi u tablici dole. Deveti Vahid prvog Kul-i-Šeja je počeo 1996. a deseti počinje 2015. Drugi Kul-i-Šej će početi 2205.
 
;Godine u Váḥid-u