Razlike između izmjena na stranici "Murat II"

Dodano 18 bajtova ,  prije 4 godine
m/м
(GR) File renamed: File:Budapešť 0074.jpgFile:Hunyadi-HosokTere-Budapešť 0074.jpg File renaming criterion #2: To change from a meaningless or ambiguous name to a name that describes what the i...
m/м ((GR) File renamed: File:Budapešť 0074.jpgFile:Hunyadi-HosokTere-Budapešť 0074.jpg File renaming criterion #2: To change from a meaningless or ambiguous name to a name that describes what the i...)
== Duga vojna ==
=== Uspesi Janoša Hunjadija ===
[[Datoteka:Hunyadi-HosokTere-Budapešť 0074.jpg|mini|desno|Statua Janoša Hunjadija u Budimpešti.]]
Janoš Hunjadi, ili u srpskim narodnim pesmama poznatiji Sibinjanin Janko, bio je vlaškog porekla, sin jednog plemića Vojka, kome je kralj Sigismund 1409. god. poklonio grad Hunjad. Mladi Janoš služio je jedno vreme u vojsci despota Stevana, pa je posle despotove smrti došao kralju Sigismundu. Bio je sav vojnik. Njemu se upisuje u zaslugu da je znatno razradio vojničku organizaciju Mađarske, koju je kralj Sigismund izvodio poslednjih godina svoga života. Njega je 1441. god. postavio kralj Vladislav za zapovednika južne granice sa sedištem u Beogradu, koji su Turci i te godine bezuspešno opsedali. Čim je došao na svoju novu dužnost Janko je postao aktivan. Već u jesen 1441. izvršio je on jedan zalet duboko u Srbiju i potukao je vojsku namesnika Isa-bega, koja je htela da mu preseče put i otme plen. Da bi mogli pratiti kretanja Mađara oko Beograda podigli su Turci 1442. god. na Avali grad, sa koga se imao širok pregled cele oblasti sve do Dunava.
 
119

izmjena