OZNA – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
→‎Istorija: Added content. Citat iz stručne literature JNA.
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
→‎Istorija: Added content, minor change.
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Red 7:
 
"Razvoj obaveštajne službe proisticao je iz razvoja i potreba revolucionarnih, oružanih snaga narodnooslobodilačkog pokreta — Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije, od- nosno od 1. marta 1945 — Jugoslovenske armije.
 
Put kojim je obaveštajna služba prošla od njenih prvih orga- nizacionihorganizacionih oblika pa do stvaranja snažne obaveštajne organizacije sa opštedruštvenim karakterom, nije bio nimalo lak. Neprijatelj je bio izuzetno organizovan, podmukao i surov i prodiranje u njegove redove, kao i sopstvena zaštita, zahtevali su od kadrova obaveštajne službe NOP-a izvanredne napore, hrabrost, samopožrtvovanje, do- vitljivostdovitljivost, a pre svega bezgraničnu odanost Partiji i narodu. Sve te odlike krasile su njene kadrove. To je omogućilo da se obaveštajna služba u NOR-u mogla da uhvati ukoštac s neprijateljem koji u borbi protiv NOP-a nije birao sredstva, bez obzira na to da li se radilo o nemačkom, italijanskom, bugarskom, mađarskom okupato- ruokupatoru ili njihovim pomogačima." Milovan Dželebdžić, Obaveštajna Služba u Narodnooslobodilačkom Ratu 1941—1945, Vojnoistoriski Institut, Beograd 1987.
 
Kao izvršni organ OZNE formiran je, [[15. 8.|15. avgusta]] [[1944]]. godine, [[Korpus narodne odbrane Jugoslavije]] (KNOJ).