Razlike između izmjena na stranici "Matej Meštrović"

m
Bot: Parsoid bug phab:T107675
m (Bot: mijenja preusmjerenu kategoriju Životopisi, Zagreb u Biografije, Zagreb)
m (Bot: Parsoid bug phab:T107675)
== Životopis ==
Matej Meštrović jedan je od najsvestranijih hrvatskih umjetnika. Rođen je 16.06.1969. u Zagrebu u umjetničkoj obitelji. Nakon završene srednje Funkcionalne muzičke škole, smjer klavir u klasi prof. Ljerke Čavić – Tomčik, upisuje Muzičku Akademiju u [[Novi Sad|Novom Sadu]] u klasi prof. [[Arbo Valdma]]. Godine 1988. prelazi na [[Muzička akademija u Zagrebu|Muzičku akademiju u Zagrebu]] u klasu prof. [[Pavica Gvozdić|Pavice Gvozdić]] te apsolvira godine 2000. Prvi veći nastup održava kao šestogodišnjak u [[Hrvatski glazbeni zavod|Hrvatskom glazbenom zavodu]]. Od 1982. do 1990. godine osvaja prve nagrade na bijenalnim natjecanjima učenika i studenata Hrvatske i bivše Jugoslavije.
<nowiki> </nowiki>Na Danima hrvatske glazbe sudjeluje kao najmlađi kompozitor (1985).
<nowiki> </nowiki>U siječnju 1990. godine "spašava" praizvedbu baleta "KRALJEVO" [[Boris Papandopulo|Borisa Papandopula]] pročitavši i naučivši za tri dana kompletan rukopis ovog opsežnog glazbenog djela, dva tjedna prije premijere. Nakon "KRALJEVA" godinu dana radi u zagrebačkom [[HNK u Zagrebu|Hrvatskom narodnom kazalištu]] kao [[korepetitor]]. Iste godine vodi zbor dječačkog sjemeništa u Zagrebu.
Uspješan je glazbenik i skladatelj, a ogledao se i kao [[redatelj]] u domeni dokumentarnog i putopisnog filma, za što je dobio niz nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu.
464

izmjene