Latvija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Red 36:
 
== Istorija ==
[[Letonci]] su na teritorij svoje današnje domovine došli već u 2. tisućljeću pne. U [[12. vijek|12. st.]] organizirali su prve države, ali su one nakon nepunog stoljeća postojanja pale pod vlast Njemačkog viteškog reda koji je pokrstio baltičke države i osnovao niz gradova s njemačkim doseljenicima. Međutim, nije bilo njemačke kolonizacije sela tako da je u gradovima prevladavalo njemačko, a u selima letonsko stanovništvo. U [[15. vijek|15. st.]] [[Poljska]] je preuzela većinu njemačkih posjeda, a u [[17. vijek|17. st.]] dio današnje Letonije zaposjela je [[Švedska]]. Početkom [[18. vijek|18. st.]] na ovaj prostor dolazi nova velesila čiji utjecaj traje gotovo do danas – [[Rusija]]. Krajem toga stoljeća pod njenom su vlašću bile obje povijesne pokrajine današnje Letonije: [[Livonija]] (sjeverno od rijeke Zapadna Dvina[[Daugava]]) i [[Kurlandija]] (južno i zapadno od Zapadne DvineDaugava).
 
Težnje Letonaca za neovisnošću ostvarile su se u razdoblju između dva svjetska rata, od [[1918]]. do [[1940]]. kada je Letonija bila samostalna. Letonci se danas rado sjećaju tog vremena. No, već početkom [[Drugi svjetski rat|Drugog svjetskog rata]] [[Sovjetska aneksija baltičkih država|Letoniju je okupirao]] [[Sovjetski Savez]]. Raspadom te države Letonija je od [[4. 5.]] [[1990]]. ponovo samostalna država. Zanimljivo je da je tu samostalnost vrlo brzo ([[6. 9.|6. rujna]] [[1991]].) priznala i službena [[Moskva]].
Red 44:
Izbori za letonski parlament, '''Saeima''', održavaju se svake četiri godine. Od [[1. 5.|1. svibnja]] [[2004]]., Letonija je članica [[Evropska unija|Europske unije]].
 
== Administrativna podjela (-2009) ==
Letonija je podijeljena na 26 upravnih jedinica, zvanih "rajons":
[[Aizkraukles rajons]], [[Aluksnes rajons]], [[Balvu rajons]], [[Bauskas rajons]], [[Cesu rajons]], [[Daugavpils rajons]], [[Dobeles rajons]], [[Gulbenes rajons]], [[Jekabpils rajons]], [[Jelgava rajons]], [[Kraslavas rajons]], [[Kuldigas rajons]], [[Liepaja rajons]], [[Limbazu rajons]], [[Ludzas rajons]], [[Madonas rajons]], [[Ogres rajons]], [[Ogres rajons]], [[Preilu rajons]], [[Preilu rajons]], [[Rezekne rajons]], [[Riga rajons]], [[Saldus rajons]], [[Talsu rajons]], [[Tukuma rajons]], [[Valkas rajons]], [[Valmieras rajons]], [[Ventspils rajons]]
Red 51:
* [[Daugavpils]]
* [[Jelgava]]
* [[JurmalaJūrmala]]
* [[LiepajaLiepāja]]
* [[RezekneRēzekne]]
* [[RigaRīga]]
* [[Ventspils]]
 
Red 60:
Letonija ima povoljan položaj, smještena između ostale dvije Baltičke države predstavlja križanje puteva između juga i sjevera, te od Baltika prema istoku. Na zapadu, Letonija izlazi na [[Baltičko more]] koje ima jako bitnu ulogu za [[privredu]] i [[ekonomiju]] čitave države. Obale su slabo razvedene. Na sjeverozapadu se nalazi [[Riški zaljev]] koji je ime dobio po glavnom gradu države.
 
Letonija je pretežno ravničarska zemlja, te je [[reljef]] uglavnom jednoličan. Idući prema istoku, teren se malo uzdiže. Najviši vrh Letonije je [[GaizinkalnsGaiziņkalns]] visok svega 312 m.
Letonija ima mnogo jezera – oko 3000. Većinom su ledenjačka, a najviše ih je na jugoistoku i u priobalnoj nizini. Najveći vodotok je [[Zapadna Dvina]] (letonski ''Daugava'') koja teče s Valdajske uzvisine, istog uzvišenja u Rusiji s kojega teku i [[Volga]], [[Dnjepar]] i [[Lovat]].
Najveći grad je [[Riga]], koji je ujedno i glavni grad države. Još neki važniji gradovi su [[Liepaja]] i [[Daugavpils]]. Liepaja je značajna zbog najvećeg baltičkog brodogradilišta, pa se ovaj grad često naziva i ''Letonskim Liverpoolom''. Poznata je i po svojoj glazbenoj tradiciji i koncertima.