Gehena – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
NoviSvet (razgovor | doprinos)
Nova stranica: Gehena znači ’dolina Enom (Hinom)’. To je grčki oblik hebrejskog izraza '''geh hinom'''. Osvrt na gehenu pojavljuje se 12 puta u Hrišćanskim grčkim spisima ( Matej 5:22,29,3...
(nema razlike)

Verzija na datum 16 april 2008 u 14:54

Gehena znači ’dolina Enom (Hinom)’. To je grčki oblik hebrejskog izraza geh hinom. Osvrt na gehenu pojavljuje se 12 puta u Hrišćanskim grčkim spisima ( Matej 5:22,29,30; 10:28; 18:9; 23:15,33; Marko 9:34,45,47; Luka 12:5; Jakov 3:6). Pet puta je direktno povezan s vatrom.


Istorijska pozadina

Dolina Hinom (Gehena) nalazila se izvan zidina Jerusalima. U prvom veku Gehena se koristila kao smetlište, za spaljivanje otpadaka iz Jerusalima. I tela uginulih životinja bacana su u tu dolinu da ih proguta vatra, kojoj je dodavan sumpor kako bi pomagao gorenju. U Gehenu su bacana i tela pogubljenih zločinaca, za koje se smatralo da nisu dostojni da budu dostojno sahranjeni u spomen-grob.Tako je u Mateju 5:29,30 Isus govorio o tome da se nečije telo baca u Gehenu, ne u spomen-grob, što u Bibliji simbolizuje uskrsenje. Živi ljudi nisu bacani i Gehenu; prema tome, to nije bilo mesto svesnog mučenja.

Prema Mateju 10:28 Isus je upozorio svoje slušaoce da se ’boje onoga koji može i dušu i telo uništiti u Geheni’. Šta to znači? Ovde se ne spominje mučenje u vatri Gehene, već uništenje. Time što odvojeno ukazuje na ’’dušu’’, Isus ovde naglašava da Bog može uništiti celokupne izglede na život neke osobe; na taj način za njega nema nade u uskrsenje. Dakle, ukazivanjena ’vatrenu gehenu’ je simbol večnog uništenja, brisanja iz postojanja, to jest ’’druga smrt’’ iz koje nema povratka.


Povezani članci

* Uskrsenje
* Pakao
* Smrt
* Duša
* Tartar