Klarinetist – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
m razne ispravke; kozmetičke promjene
Red 4:
== Tipovi sviranja ==
Klarinetista može da svira:
* sam (''[[solo]]'').<ref name="Sve o klarinetu"></ref>
* sa još jednim instrumentom ili glasom (''[[duo]]'')<ref name="Sve o klarinetu">[http://klarinetknjige.wordpress.com/o-autorima/radivoj-lazic/ Radivoj Lazić], [http://klarinetknjige.wordpress.com/literatura/339-2/ucim-klarinet-iv/ Škola za klarinet: ''Učim klarinet'' I-IV.]</ref>.
* kao ''[[solista]]'' - [[instrumentalista]] na klarinetu. Može da ga prati neki muzički instrument ili [[orkestar]]. Ako klarinetista javno [[izvođač|''izvodi'']], [[interpretator|''interpretira'']], reprodukuje napisano [[kompozicija (muzika)|muzičko delo]] u koncertnim ili operskim dvoranama, pozorištima, domovima kulture i putem medija, kažemo da je [[Reproduktivni umetnik (muzika)|reproduktivni umetnik]].<ref>[http://klarinetknjige.wordpress.com/2012/07/10/profesija-instrumentaliste/ Profesija, ''Klarinetista'' ]</ref> Samo vrhunski [[muzičar]], klarinetista visokog nivoa izvođačke tehnike i individualnog izvođačkog profila može biti [[Umetnik (muzika)|umetnik]].<ref>[http://klarinetknjige.wordpress.com/category/zasluzni-klarinetisti/mihailo-zivanovic/ Naš poznati umetnik na klarinetu, ''Mihailo Živanović'']</ref>
* kao ''slobodan umetnik'' (nije redovno zaposlen).
 
== Mesta sviranja ==
Klarinetista može da svira:
* u ''kamernom sastavu'' (duo, trio, kvartet, kvintet, sekstet itd.)<ref name="Zastupljenost klarineta">[http://klarinetknjige.wordpress.com/2012/07/20/klarinet-u-orkestru-i-kamernoj-muzici/ ''Klarinet u orkestru i kamernoj muzici'']</ref>.
* u [[orkestar|''orkestru'']]<ref>[http://klarinetknjige.wordpress.com/2012/07/14/raspored-muzicara-u-orkestru/ ''Raspored klarineta u orkestru'']</ref>(''revijskom'', ''vojnom'', ''milicijskom'', ''vatrogasnom'', ''filharmonom'' i orkestru ''oprere'')<ref name="Zastupljenost klarineta"></ref>. Može da svira kao stalno zaposlen [[orkestar]]ski [[muzičar]]. On tu ima zajedničke probe – [[Orkestar|grupno sviranje]].
 
== Muzičko obazovanje klarinetiste ==
* Zavisno od muzičkog obrazovanja, klarinetista može biti ''školovan'' i ''neškolovan'', tj. ''samouk''.
 
* Iza svakog poznatog klarinetiste nalazi se veliki rad, svakodnevno vežbanje, učenje, stalno dokazivanje i odricanje.
 
* Redovno muzičko obrazovanje klarinetista stiče u ''nižoj muzičkoj školi'' (gde ima sledeće predmete: klarinet, [[solfeđo]] i [[Teorija muzike|teoriju muzike]])<ref name="Sve o klarinetu"></ref>, ''srednjoj muzičkoj školi'' (klarinet, jedan uporedni instrument, muzičke i opšte-obrazovne predmete) i na ''muzičkoj akademiji'' (klarinet, muzičke i neke opšte-obrazovne predmete).
 
* Muzičko obrazovanje za zvanje ''muzički [[izvođač]]'' stiče se u srednjoj muzičkoj školi, a potom na muzičkoj akademiji - fakultetu.
 
== Podela klarinetista, zavisno od pristupa muzici ==
Klarinetista može biti:
* ''[[amater]]'', klarinet mu je hobi.
* ''[[profesionalac]]''<ref name="Sve o klarinetu"></ref>, klarinetista koji se posvetio klarinetu i živi od sviranja (to mu je posao - [[zanimanje]]). Mnogi klarinetisti pored glavne delatnosti rade i kao predavači.
 
== Žanrovska podela klarinetista ==
Kako se muzika [[Podela muzike|deli]] na [[zabavna muzika|zabavnu]], revijsku, [[džez]], [[klasična muzika|klasičnu]], [[narodna muzika|narodnu]], tako se i klarinetisti dele na klarinetiste koji sviraju ''zabavnu'', ''džez'', ''revijsku'', ''narodnu'', ''klasičnu'' i drugu vrstu muzike.<ref name="Zastupljenost klarineta"></ref>
 
== Reference ==
Red 35:
 
== Veze ==
{{commonsCommonscat|Clarinet}}
* [[Štimovanje klarineta]]
* [[Klarinetisti u Srbiji|Klarinetisti u Srbiji od 1900.]]
* [[Prstoredi tonova na klarinetu]]
* [[Klarinetska literatura u Srbiji]]
* [[Nega i čuvanje klarineta]]
* [[Trska za klarinet]]
* [[Tehnika daha]]
* [https://sites.google.com/site/klarinetnote/home Sve o klarinetu]
* [http://sr.wikibooks.org/wiki/%D0%9A%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82 Klarinet]
{{Instrumentalista}}