Hindukuš – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Orijentolog je premjestio stranicu Hindu Kush na Hindukuš preko preusmjeravanja: bolji naslov
Nema sažetka izmjene
Red 1:
[[Datoteka:Hindu-Kush-Range.png|mini|250px|<center>Karta Hindukuša]]
'''HinduHindukuš''' Kush(''Hindu-Kuš'', '''Hindu Kush''', ''Hindu Kush'', ''Hindoo Koosh''' ili '''Hindukush''', ([[perzijski]]: هندوکش) je planinski lanac u [[Afganistan]]u, djelomično i u sjevernoj regiji u [[Pakistan]]u. Nastavlja se na zapadne krajeve masiva [[Pamir]] planina, lanca [[Karakorum]] lanca, ite [[Himalaja]].
 
Planinski lanac razdvaja tokove [[Rijeka (vodotok)|rijeka]] [[Kabul (rijeka)|Kabul]] i [[Helmond (rijeka)|HelmondHelmand]] od rijeke [[Abudarja]].
 
== Planine ==
Planine Hindu Kush planinskog sustavaHindukuša snizuju se kako se protežu prema zapadu: središnji dio u blizini [[Kabul]]a visok je od 4,5004500 do 6,0006000 metara; zapadnije visine su od 3,5003500 do 4,0004000 metara. Prosječna visina za Hindu Kush je 4,5004500 metara.
 
Dužina cijelog sustava je 966 km lateralno, dok je srednja širina (smjer sjever-jug) oko 240 km. Samo oko 600 km Hindu Kush sustavamasiva naziva se Hindu Kush planineHindukušom.
Ostatak čine brojni manji planinski lanci kao što su: [[KohKuh-e Baba]], [[Salang]], [[KohKuh-e PaghmanPagman]], [[Spin Ghar-Gar]] (istočni Safid Koh-Kuh), [[Siah KohSijah-Kuh]], [[Koh-e KhwajaHvadža MohammadMuhamed]], te [[SelselehSelsele-eje Band-e Turkestan]].
zapadniZapadni Safid Koh-Kuh, Siah Sijah-Band i DoshakhDošah zapadnjaci često zapadnjacinazivaju nazivajukao Paropamisus.
 
Rijeke koje izviru u planinskom sustavu su [[Helmond (rijeka)|HelmondHelmand]], [[Hari -Rud]] i [[Kabul (rijeka)|Kabul]].
Planine ispresjecaju visoki planinski prijelazi ("''kotali''"), strateški važna mreža za promet karavana.
Najvažniji planinski prijelaz je [[Kotal-e Salang]] (3,878 m); povezuje [[Kabul]] i točke na sjeveru s južnim u Afganistanu.
 
=== Istočni Hindu KushHindukuš ===
Istočni Hindulanac Kush lanacHindukuša, poznati kao i Niskiniski Hindu Kush lanacHindukuš, nalazi se većim dijelom u sjevernom [[Pakistan]]u i manjim dijelom u [[Afganistan]]u.
U distriktu ChitralČitral u Pakistanu nalaze se najviši vrhovi Hindu KushaHindukuša ([[Tirich Tirič-Mir]], [[NoshaqNošak]], i [[Istoro -Nal]]), masivni ledenjaci i brojni prijelazi.
 
== Eksterni linkovi ==
{{Commonscat|Hindu Kush}}
* [http://www.iranicairanicaonline.com/newsiteorg/articles/v12f3/v12f3031.htmlhindu-kush ''Hindu Kush''] zapis u [http://www.iranica.com, ''[[Encyclopedia Iranica]]'']
* http://www.karakorumexplorers.com
* http://www.northernareas.org.pk
* [http://o3.indiatimes.com/kaak/archive/2005/09/23/264295.aspx Zanimljive priče Hindu KushaHindukuša]
{{Commonscat}}
 
[[Kategorija:Planine u Pakistanu]]