Razlike između izmjena na stranici "Emma Goldman"

Obrisano 19 bajtova ,  prije 6 godina
nema sažetka uređivanja
m/м (Bot: popravljanje preusmjeravanja)
Rođena je u carskoj Rusiji, u familiji litvansko-židovskog porijekla, te je godine 1886. emigirirala u SAD. Tamo se priključila [[anarhizam|anarhističkom]] pokretu. Zbog svojih stavova je bila proganjana, a godine [[1901]]. uhapšena i osumnjičena za sudjelovanje u atentatu na predsjednika SAD [[William McKinley|Williama McKinleya]]. Bila je jedna od prvih žena koja se zalagala za [[kontrola rađanja|kontracepciju]]. Godine [[1917]]. je zbog protivljenja ulasku SAD u rat protjerana u Rusiju, gdje je bila svjedokom [[Oktobarska revolucija|Oktobarske revolucije]]. Tamo se razočarala u boljševičku vlast te promijenila svoje stavove, odbacivši svako nasilje osim u samoobrani. Godine [[1936]]. podržavala je republikansku stranu u [[Španski građanski rat|španskom građanskom ratu]] te napisala dirljivi nekrolog španskom anarhističkom vođi [[Buonaventura Durutti|Buonaventuri Duruttiju]].
 
==ŽivotopisBiografija==
 
Ema Goldman je rođena u jevrejskoj četvrti malog ruskog grada u današnjoj [[Litvanija|Litvaniji]], 27. juna [[1869]]. Među uspomenama na djetinjstvo jeste i svjedočenje o nasilju nad ženama i djecom, ugnjetavanje seljaka od strane zemljoposjednika, getoizacija [[Jevreji|Jevreja]], koji su često bili prisiljeni da se sele u potrazi za poslom, te beskrajni niz sitnih korumpiranih službenika koji iznuđuju mito od bespomoćnog naroda. Njen porodični život nije bio jednostavan. Svom ocu, koga opisuje kao "noćnu moru svoga djetinjstva", bila je omiljeni povod za česte provale bijesa. Njena majka, koja je umjela da rječito i uvjerljivo govori u ime mladića koje je ruska vojska htjela da regrutuje, bila je emocionalno udaljena od svoje djece i često depresivna.
 
Nakon njene smrti [[14. 5.|14. maja]] [[1940]]., američki doseljenički biro dozvolio je da se njeno tijelo prenese u Sjedinjene Države. Sahranjena je na groblju Waldheim u Čikagu, nedaleko od anarhista s Haymarketa koji su je toliko inspirisali.
 
== Vanjske veze ==
* [http://www.inventati.org/anarhizam/index.php?option=com_content&task=view&id=1395 Knjiga: Anarhizam i feminizam - Eseji]
* [http://www.inventati.org/anarhizam/index.php?option=com_content&task=view&id=865 Psihologija političkog nasilja]
* [http://dwardmac.pitzer.edu/Anarchist_Archives/goldman/GoldmanCW.html Svi njeni radovi (engleski)]
 
== Vanjske veze ==
* [http://recollectionbooks.com/bleed/Encyclopedia/GoldmanEmma.htm Emma Goldman Page] Anarchist Encyclopedia
 
[[Kategorija:Aktivisti]]
[[Kategorija:Četveroslovnik-E|MMA Goldman]]
[[Kategorija:ŽidoviJevreji]]
[[Kategorija:Ateisti]]