Islamski kalendar – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
broj godine
m razne ispravke
Red 59:
Prema islamskoj tradiciji, [[Abraha]], guverner [[Jemen]]a, tada provincije hrišćanske [[kraljevina Aksum|kraljevine Aksum]] ([[Etiopija]]), pokušao je da vojskom, u kojoj se nalazilo i nekoliko slonova, uništi [[Kaba|Kabu]]. Napad je bio neuspešan, ali je po tadašnjem običaju, ta godina nazvana [[Godina Slona]]. Te godine je rođen Muhamed (videti [[sura|suru]] 105, Al-Fil - "Slon"). Većina tu godinu poistovećuje sa zapadnom godinom 570. a manjina sa 571. Kasnije godine su numerisane od ''Godine Slona''.
 
Omar, drugi kalif, je 17. AH (638. n.e.) počeo da broji godine islamskog kalendara od godine Hidžre, koja je postdatirana AH&nbsp;1. Prvi dan prvog meseca (1&nbsp;Muharram) te proleptičke islamske godine, tj. nakon uklanjanja svih prestupnih meseci između Hidžre i Muhamedove zabrane istih devet godina kasnije, odgovara [[16. 7.|16. julu/srpnja]] [[622]] (sama seoba se dogodila u septembru/rujnu).<ref name="WH"/> Najstariji sačuvani primer upotrebe Hidžrijskog kalendara je na jednom [[papirus]]u iz [[Egipat|Egipta]] iz godine 22 AH (642/43.).
 
Približna formula za konverziju jedne ere u drugu:
Red 148:
== Današnje varijacije ==
=== Kalendar Umm al-Qura ===
Zvanični [[Umm al-Qura]] kalendar [[Saudi Arabija|Saudi Arabije]] je donedavno koristio značajno drugačiji astronomski metod [http://www.jas.org.jo/sau.html]. Pre 1420. AH (tj. pre 18. aprila 1999.), ako je starost Meseca o zalasku Sunca u [[Rijad]]u bila najmanje 12 sati, onda je dan koji se ''završavao'' tim zalaskom bio prvi dan meseca. Zbog ovoga su Saudijci često slavili svete dane jedan pa i dva dana pre ostalih muslimanskih država, uključujući i dan Hadžiluka, koji se mogao datirati samo po saudijskom načinu, jer je Meka u Saudi Arabiji. Tokom jedne godine 1970-tih, različite muslimanske zemlje su okončale ramazan na četiri uzastopna dana. Počevši od 1420. AH (1999-2000.) proslave su postale jednolikije. Tokom 1420-22. AH, ako je Mesec zašao posle Sunca u Meki, onda je dan koji je ''počinjao'' tim zalaskom Sunca bio prvi dan saudijskog meseca, što je u suštini isti princip koji se koristi u Maleziji, Indoneziji i drugde (s izuzetkom mesta osmatranja). Od početka 1423. AH ([[16. 3.]] [[2002]].), pravilo je pojašnjeno zahtevom da se pre zalaska Sunca dogodi još i geocentrična [[konjunkcija (astronomija)|konjunkcija]] Sunca i Meseca. Ovim se osigurava da je Mesec prošao pored Sunca u trenutku zalaska, mada nebo još može biti prejako osvetljeno da bi se zaista video srp Meseca. Strogo uzevši, kalendar ''Umm al-Qura'' je zamišljen samo za građanske svrhe. Njegovi tvorci su svesni činjenice da se prvo vizuelno opažanje Mesečevog srpa (hilala) može dogoditi i dva dana nakon onog izračunatog po ovom kalendaru. Od 1419. AH, saudijska vlada je uspostavila nekoliko zvaničnih komiteta za opažanje hilala. Ipak, verske vlasti iste zemlje takođe dozvoljavaju svedočanstvo manje iskusnih posmatrača, tako da često objavljuju viđenje Mesečevog srpa na dan kada niko od zvaničnih komiteta ne može videti srp.
 
Ovo naročito važi za najvažnie datume islamskog kalendara - početak i kraj Ramadana (meseca posta) i početak ''Dhu al-Hijja''-e (meseca godišnjeg hodočašća u Meku). Ako muslimanski muški stanovnik (dvojica u slučaju kraja Ramadana) vidi mladinu 29. dana prethodnog meseca i ako verske vlasti prihvate ovo opažanje, onda se presuđuje da je stigao novi mesec, iako zvanični ''Umm al-Qura'' kalendar ukazuje da je to 30. dan starog meseca. Ovo može promeniti konkretni početak i/ili kraj posta ili vreme hodočašća. Ovo se događa povremeno, npr. 1428 AH (2007-08), kada su meseci ''Shawwal'' i ''Dhu al-Hijja'' počeli dan ranije nego što je to predvideo ''Umm al-Qura'' kalendar.
Red 243:
* [[11. 7.]] - Dan [[Masakr u Srebrenici|Srebrenice]]*
* [[25. 7.]] - Dan povratničkih džemata
* [[27. 7.|27]] - [[28. 7.]] - Dovište u Karićima kod [[Vareš]]a
* [[2. 8.]] - Mevlud i tevhid šehidima BiH, Džamija [[Igman]]*
* [[4. 8.]] - Dovište na Lastavici kod [[Zenica|Zenice]]
Red 301:
== Izvori ==
<div class="references-small">
 
<references/>
</div>