Trombon – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 9:
'''Bas-trombon''' ima obim od '''C''' ('''H<sub>1</sub>''') do '''g<sup>1</sup>'''. Na njemu, zbog dužine cevi povlačka ne može da se dovede u VII poziciju (vidi: [[limeni duvački instrumenti]]), tako da ima samo šest pozicija (od tona ''F'' u prvoj poziciji naniže po pola stepena). Danas je za ovu vrstu truombona najrasprostranjeniji '''tenor-bas trombon''' (kombinacija oba trombona ujedno), odnosno tenor-trombon koji je snabdeven tzv. ''kvartnim-'' ili ''F-ventilom''. Ovaj ventil omogućava sniženje obima tenor-trombona naniže do ''C'', a sa uključivanjem još i specijalnog polukružnog dela cevi, mogućno je dobiti i ton ''H<sub>1</sub>'' (koji ipak nije preporučljiv za čestu upotrebu). Na taj način se dobijaju svi polustepeni između pedalnih tonova u kontra-oktavi i tona ''E'', koji je najniži ton u obim tenor-trombona. Pedalne tonove od ''B<sub>1</sub>'' naniže teško je dobiti dublje od trećeg (''A♭<sub>1</sub>'') ili četvrtog (''G<sub>1</sub>'') tona.
 
Kad se danas govori o orkestarskoj grupi od tri trombona (ako nije izričito naglašeno drugačije), podrazumevaju se dva tenor-trombona i jedan bas- (odnosno tenor-bas) trombon sa osnovnim nizom na B, i 2 dodatna ventila.
 
Kao još jednu vrstu trombona treba pomenuti i '''kontrabas-trombon''' (obim za oktavu niže od tenor-trombona), koji se više ne koristi, jer je njegovu ulogu preuzela [[tuba]] i bas-trombon s osnovnim nizom na F i 2 dodatna ventila.