Branko Đurić Đuro – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 44:
1985. godine, Đuru je, još na svojoj prvoj godini, izabrao Kenović za glavnu ulogu u TV drami ''Ovo malo duše'', dirljivu priču o odrastanju koju je napisao Ranko Božić, i koja je 1986. godine prikazana na TV Sarajevu. Đuro je igrao Ibrahima Halilovića, koji nakon ženine smrti, odjednom postane samohrani otac u zabačenom bosanskohercegovačkom selu. Ova uloga dovela je do još nekoliko dramatičnijih: u seriji Znak (TV Sarajevo) i filmu Vanja (TV Novi Sad).
 
Također je nastavio sa ulogama u TV reklamama - ovaj put za kavu Dedo i nana - koristeći svoju dobro etabliranu personu "lokalnog Sarajlije". Potom je uzeo odmor, sve dok nije dobio ulogu u filmu Emira Kusturice - Dom za vešanje, kao svoju prvu ulogu u nekom dugometražnom filmu. Činjenica da je to bio Kusturičin prvi dugometražni film, nakon Zlatnom palmom nagrađenog Oca na službenom putu, priskrbila je puno pozornosti na prikazivanju na Filmskom festivalu u Cannesu. Iako je Đurina uloga u filmu tek omanja (igra jednog od talijanskih Roma), ipak je ostavio dobar dojam, što mu omogućuje otvaranje mnogih vrata u svijet filma.
=== Glazbena karijera ===
 
=== Popularnost u Jugoslaviji ===
1989. godine, kao već vrlo tražen glumac u Jugoslaviji, Đuro je igrao pomoćnu ulogu u Kuduzu, Kenovićevom dugometražnom filmu. Također sudjeluje u filmu Kako je propao rokenrol. Riječ je o projektu diplomiranih studenata Univerziteta umetnosti u Beogradu, kojeg karakteriziraju 3 priče i ansamblska podjela uloga. Đuro igra glavnu ulogu sa Vesnom Trivalić, u trećoj priči o mladom paru koji čekaju rođenje prvog djeteta.
 
Ujesen 1989. godine, počinje emitiranje druge sezone Top liste nadrealista, sa 7 epizoda koje su postigle veliku gledanost te naklonost kritičara. Đuro je svakog tjedna ostvarivao uloge u obliku milicajca Rade Pendreka, mrzovoljnog prosječnog TV gledatelja Reufa, razdražljivog rukovodioca televizijskih vijesti Đuđija, voditelja uradi-sam skeča Đurine kućne čarolije, i drugih. I danas, kad se spomenu "nemiri u Švedskoj", mnogi, između ostaloga, pomisle i na Đurinu famoznu izjavu: "zdravooo, zdravoooo".
 
=== Glazbena karijera ===
Nakon što je izgradio dobru glumačku, počeo je i sa glazbenom karijerom, gdje se okušao u više bendova. Prvi su bile Ševe, iz ranih 80-ih, koje je osnovao sa prijateljem iz djetinjstva, Nedimom Babovićem. Poslije se, 1983. godine, Đuro priključuje punkerskom SCH-u, ali je onda ipak prešao u Bombaj štampu, gdje se ponovno priključuje Nedimu. Muzička karijera počela mu je zauzimati istaknutije mjesto, iako je aktivnost u bendu bila većinom sporadična. Tek su 1987. godine izdali prvi album, premda poznati postaju još puno prije.