Alan Ford – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Poništena izmjena 1684471 korisnika Glaisher (razgovor); better to leave this to the locals
m Bot: popravljanje preusmjeravanja; kozmetičke promjene
Red 1:
{{otheruses}}
 
'''Alan Ford''' je italijanski [[strip]] [[Max Bunker|Maxa Bunkera]] (Luciano Secchi). Strip je o grupi siromašnih tajnih agenata u [[New York|Nju Jorku]], često niskog morala. Iako je napravljen [[1969]]. godine i nikada nije preveden na engleski, i dalje je popularan u [[Italija|Italiji]] i državama [[SFRJsocijalistička Federativna Republika Jugoslavija|bivše Jugoslavije]].
 
Iako je Alan Ford jedan od karaktera, priča se obično ne zasniva na njemu. On je pristupio grupi slučajno, kada je zapisao pogrešnu adresu i umesto u kompaniju gde je trebalo da radi u marketingu, otišao je u Cvjećarnicu -- zapravo tajna baza grupe TNT.
Red 8:
 
== Istorija ==
Max Bunker je zajedno sa crtačem [[Roberto Raviolo|Robertom Raviolom]] (Magnus), radio na ideji satire [[JamesDžejms Bond|James Bonda]] tri godine pre nego što je strip objavljen petog meseca 1969. Prvi rukopis je napisan osmog meseca 1967, a dijalog je prekrojen četvrtog meseca sledeće godine. U rukopisu su se našla šestorica glavnih likova (Alan Ford, Bob Rock, Sir Oliver, Šef, Jeremija i Grunf), ali je odlučeno da se Sir Oliver izbaci iz poslednje revizije (sedmog meseca 1968.), da ne bi bilo previše likova u prvom broju stripa. Raviola je odlučio da bazira crtež Alana Forda na irskom glumcu [[Peter O'Toole]]u.
 
Primetno je da su autori bili fascinirani siromaštvom , i to u njegovom najekstremnijem obliku. Takodje postoji i sociološki aspekt stripa koji je obradjen u knjizi ''Sociologija za studente medicine'' Univerziteta u Kragujevcu, od strane prof.Lj.Stefanovica. Citira se i recenica Superhika koja otprilike glasi "siromaštvo nije nemanje novca, vec je stanje duha".
Red 26:
Alan Ford je postigao veliki uspeh u bivšoj Jugoslaviji, brzo postajući najprodavaniji strip i dostižući kultni status. Strip je i dalje popularan i poznat.
 
Strip je prvo objavljivao zagrebački ''[[Vjesnik (novine)|Vjesnik]]'' [[1970]]. Prvi prevod, koji je radio [[Nenad Brixy]], je postao veoma popularan i delom zaslužan za komercijalni uspeh stripa u Jugoslaviji.
 
Neki od Vjesnikovih izdanja su bili, iako retko, cenzurisani od strane jugoslovenske vlasti. Npr. u broju 16, "(Ne) glasajte za Notaxa" je izbačena rečenica "Kao prvo, obećajem da ćemo one crnce sabiti u mišje rupe. Neka vide tko vlada na našem kontinentu! Ovo je zemlja bijele rase, i tko se usprotivi taj će videti svoga boga...!" a zamenjena je rečenicom "Kao prvo, obećajem da ćemo neprijatelje sabiti u mišje rupe, ovo je naša zemlja i tko ne misli taj će..."
Red 42:
Xerex, konstantno "nacugana" zmija koju je Broj Jedan dobio od svog prijatelja Tobije Quantrilla. Vjerni je obožavatelj porta. Prvi put pojavio se u epizodi "Broadway" (99).
Prudy, bljedunjavi mačak kojega je Broj Jedan dobio na poklon od svoje sestre Calamity. Prvi put pojavio se u epizodi "Prudy, Prudy" (217).
 
[[Kategorija:Likovi iz stripova]]
[[Kategorija:Četveroslovnik-A|LAN Ford]]