19. 7. – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 147 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q2726 (translate me)
Autobot (razgovor | doprinos)
m isrpavke
Red 19:
* [[1545]]. Brod „[[Mary Rose|Meri Rouz]]“, ponos ratne flote engleskog kralja [[Henry VIII|Henrija VIII]], potonuo je u kanalu Solent izmedju obale južne Engleske i ostrva Vajt. Život je izgubilo više od 700 ljudi.
* [[1553]]. [[Meri Tjudor]] proglašena je za kraljicu Engleske. Udajom za španskog princa Filipa približila se Vatikanu i progonila protestante, zbog čega je nazvana Krvava Meri i Katolkinja Meri. Tokom njene vladavine, [[Engleska]] je izgubila [[Kale]] (1558), svoje poslednje uporište u Francuskoj.
* [[1870]]. Francuski car [[Napoleon III]] objavio je rat [[Prusija|Pruskoj]], koji je imao teške posledice po francusko Drugo carstvo. Francuska vojska pretrpela je težak poraz u bici kod [[Sedan]]a ([[2. 9.]]), car je zarobljen, a u [[Pariz]]u je proglašena republika.
* [[1877]]. Održan je prvi teniski turnir u [[Wimbledonski teniski turnir|Vimbldonu]]. Pobedio je engleski teniser Spenser Gor.
* [[1883]]. Na brdu Stražilovo iznad Sremskih Karlovaca sahranjeni su posmrtni ostaci srpskog pesnika [[Branko Radičević|Branka Radičevića]], nakon što su, 30 godina posle njegove smrti, preneti iz [[Beč]]a.
Red 35:
* [[2000]]. [[Rusija]] je predstavila svetskom tržištu novo protivtenkovsko oružje montirano na prikolici kros-kantri motocikla.
* [[2001]]. Britanski političar i pisac [[Džefri Arčer]] osuđen je na četiri godine zatvora za [[krivokletstvo]] i zloupotrebu pravde.
.
 
== Rođenja ==
 
* [[1814]]. [[Semjuel Kolt]], američki pronalazač, poznat po istoimenom revolveru. <!--[[Samuel Colt]]-->.
* [[1819]]. - [[Gottfried Keller]], švicarski književnik (u. [[1890]].).
* [[1834]]. - [[Edgar Dega]], francuski slikar, grafičar i vajar .
* [[1863]]. - [[Hermann Bahr]], njemački književnik i dramatičar.
* [[1893]]. -[[Vladimir Majakovski]], ruski pisac, utemeljivač ruskog [[futurizam|futurizma]].
* [[1969]]. - [[Николај (Пловдивски митрополит)|Plovdivski mitropoli Nikolaj]].
* [[1971]]. - [[Vitali Klitschko]], njemačko-ukrajinski bokser
.
 
== Smrti ==
 
Red 51:
* [[1936]]. Umro je srpski geolog i političar [[Jovan Žujović]], osnivač geološke nauke u Srbiji. Napravio je prvu preglednu geološku kartu Srbije i napisao mnogobrojne radove iz geologije, paleontologije i antropologije.
* [[1947]]. Ubijeni su burmanski premijer Aung San i šest ministara. Atentat su izvršili politički protivnici tokom zasedanja vlade.
* [[1957]]. - [[Curzio Malaparte]], talijanski književnik i publicist.
* [[1965]]. Umro je korejski državnik Singman Ri, prvi predsednik [[Južna Koreja|Južne Koreje]] 1948. Sa vlasti se povukao 1960. pod pritiskom studentskih protesta zbog izbornih prevara.
* [[1992]]. U eksploziji automobila-bombe u Palermu ubijen je Paolo Borselino, vodeći italijanski sudija u borbi protiv mafije.
.
 
== Praznici i dani sećanja ==
*
.
 
 
----