Centriola – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Nema sažetka izmjene
Red 1:
[[Datoteka:Biological cell.svg|thumbmini|desno|250px|Struktura ćelije (centriola označena brojem 13)]]
'''Centriole''' u [[biologija|biologiji]] označavaju valjkaste mikrotubularne strukture koje se mogu pronaći u mnogim životinjskim [[ćelija (biologija)|ćelijama]] i algama, iako one nisu uobicajeneuobičajene u biljnoj ćeliji. Zidovi svake centriole se obično sastoje od 9 tripleta mikrotubula, iako ima izuzetaka (npr. kod embrija ''Drosophile'' (vrsta muhe) koji imaju 9 dubleta ili spremalnih stanica i ranih embrija ''Caenorhabditis elegane'' (vrsta gliste) koji imaju 9 singleta). ParCentrioli centriolauvijek međusobnodolaze povezanihu iparu uređenihorganizirani pod određenimpravim uglom, sunaspram konstituentijedan drugog i predstavljaju konstituente strukture zvane centrosom. Centriole su strukturalno šuplji cilindar dijametra 150 nm i dužine između 300 i 500 nm. Svaki cilindar u nizu se sastoji od proteina sa kompleksnim tubulinom kao najvažnijim.
 
Najvažnija funkcija centriola jesteje ona u ćelijskim diobama. Više centriola obrazuju pericentriolarni materijal (PCM) koji igra vaznuvažnu ulogu u stvaranju [[diobeno vreteno|diobenog vretena]]. Funkcija diobenog vretena je usko povezana sa [[kromosom|hromosomima]]ima i njihovom kretanju u ćelijskoj diobi. Neke životinjske ćelije su sposobne da vrše podjelu hromosomakromosoma bez centriola npr. u ženskoj [[Mejoza|mejozi]]. Centriole igraju ulogu u procesu [[mitoza|mitoze]] i muskojmuškoj mejozi. Tokom ćelijske diobe (S faza) centriole se dupliciraju i kreću ka suprotnim polovima, tako da postoji jedan par za svaku kcerkukćerku celijućeliju.
'''Centriole''' u [[biologija|biologiji]] označavaju valjkaste mikrotubularne strukture koje se mogu pronaći u mnogim životinjskim [[ćelija (biologija)|ćelijama]] i algama iako one nisu uobicajene u biljnoj ćeliji. Zidovi svake centriole se obično sastoje od 9 tripleta mikrotubula, iako ima izuzetaka (npr. kod embrija ''Drosophile''(vrsta muhe) koji imaju 9 dubleta ili spremalnih stanica i ranih embrija ''Caenorhabditis elegane'' (vrsta gliste) koji imaju 9 singleta). Par centriola međusobno povezanih i uređenih pod određenim uglom, su konstituenti strukture zvane centrosom.
-centriole su strukturalno suplji cilindar dijametra 150 nm i 300-500 nm dužine
 
U replikaciji , svaki novi parni set centriola se sastoji od: orginalne centriole, plus novonastalanovonastale centriola. Ako centriole sluzesluže u formiranju motiletnih [[organela]], flagele i cilie, onda dvije starije centriole, majke centriole, postaju bazalno tjelotijelo koje je srzsrž thtih organela.
Centrioli uvijek dolaze u paru organizirani pod pravim uglom naspram jedan drugog. Svaki cilindar u nizu se sastoji od protein sa kompleksnim proteinom '''tubulinom''' kao najvaznijim.
 
Godine [[1996]]. Drdr. [[Stuart Black]] sa Universety ofUniverziteta Chester je otkrio, u dugoročnom proučavanje da djeca koja pate od patuljastog rasta pate od manjka procesa mitotickihmitotičkih dioba celijećelije, što ima utjecaj na njihovu sposobnost da se oporavljaju jednako brzo kao i kod uzorka ćelija uzetih od onih normalnog rasta. Vjeruje se da je ovo otkriće vaznovažno jer dokazuje da su njihove centriole imale velike poteškoće u otpocinjanjuotpočinjanju procesa mitoze uslijed nedostatka trećeg vretena koje se sastojalao od dvije mikrotubule, umjesto tri.
Najvažnija funkcija centriola jeste ona u ćelijskim diobama. Više centriola obrazuju pericentriolarni materijal (PCM) koji igra vaznu ulogu u stvaranju [[diobeno vreteno|diobenog vretena]]. Funkcija diobenog vretena je usko povezana sa [[kromosom|hromosomima]] i njihovom kretanju u ćelijskoj diobi. Neke životinjske ćelije su sposobne da vrše podjelu hromosoma bez centriola npr. u ženskoj mejozi. Centriole igraju ulogu u procesu [[mitoza|mitoze]] i muskoj mejozi. Tokom ćelijske diobe (S faza) centriole se dupliciraju i kreću ka suprotnim polovima, tako da postoji jedan par za svaku kcerku celiju.
 
U replikaciji , svaki novi parni set centriola se sastoji od: orginalne centriole, plus novonastala centriola. Ako centriole sluze u formiranju motiletnih organela, flagele i cilie,onda dvije starije centriole, majke centriole, postaju bazalno tjelo koje je srz th organela.
 
1996. Dr. [[Stuart Black]] sa Universety of Chester je otkrio, u dugoročnom proučavanje da djeca koja pate od patuljastog rasta pate od manjka procesa mitotickih dioba celije, što ima utjecaj na njihovu sposobnost da se oporavljaju jednako brzo kao i kod uzorka ćelija uzetih od onih normalnog rasta. Vjeruje se da je ovo otkriće vazno jer dokazuje da su njihove centriole imale velike poteškoće u otpocinjanju procesa mitoze uslijed nedostatka trećeg vretena koje se sastojalao od dvije mikrotubule, umjesto tri.
 
[[Kategorija:Biologija]]
[[Kategorija:Ćelija]]
[[Kategorija:CitologijaCelularna biologija]]