Američki fudbal – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Legobot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 1 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q41323 (translate me)
Autobot (razgovor | doprinos)
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 1:
'''Američki fudbal''' ili '''američki nogomet''', u [[Sjedinjene Američke Države|SAD]] poznatiji pod nazivom '''[[fudbal (razvrstavanje)|football]]''', je natjecateljski timski [[sport]]. Cilj igre je prenijeti loptu - ''football'' - prema [[završna zona|završnoj zoni]] (''end zone'') protivničkog tima i tako dobiti bodove. Lopta se prenosi tako što se nosi uza sebe, ili bacanjem i dodavanjem od jednog do drugog člana vlastitog tima.
 
Bodovi se mogu osvojiti na različite načine, uključujući prenošenje lopte preko gol-linije, bacanjem lopte igraču koji je prešao gol-liniju ili [[kick|šutiranjem]] kroz vratnice gola. Pobjednik je tim koji ima najviše bodova nakon isteka vremena. U slučaju nerešenog ishoda po isteku vremena, igra se produžetak. Prvi napad dobija tim koji pobedi u bacanju novčića, a tim koji prvi poentira automatski pobeđuje, što znači da tim može izgubiti u produžetku, a da ne dobije loptu u svoj posed. Ukoliko je rezultat nerešen na kraju produžetka, rezultat ostaje nerešen. Ovakav ishod se vrlo retko dešava.
Red 9:
Iako je prva profesionalna utakmica američkog fudbala odigrana još [[1895]]. godine, taj je sport tek sredinom 20. vijeka počeo stjecati svoju današnju popularnost. 1960-ih je po broju gledatelja uspio premašiti dotada neosporni [[bejzbol]].
 
Razlog za to je spremnost [[Nacionalna football ligaNFL|Nacionalne football lige]] da promijeni pravila kako bi sport učinila privlačnim televizijskoj publici i oglašivačima.
 
Američki fudbal je prilično zahtjevan sport, koji pred igrače stavlja velike fizičke napore. Također je poznat kao prilično nasilan sport, iako su desetljećima uvođena pravila s ciljem da se ograniči mogućnost ozljeda. Zbog toga su igrači opremljeni i sa zaštitnom opremom, koja je jednako prepoznatljiva kao i muskulatura igrača.
Red 122:
= Vidi još =
* [[NFL]]
* [[Superbowl|Super Bowl]]
 
== Linkovi ==