Književnost – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vraćene izmjene 178.148.175.213 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika 31.223.131.21
Nema sažetka izmjene
Red 5:
Termin književnost upotrebljen u užem značenju označava umetničku književnost (beletristika, lepa književnost). Upotrebljen u širem značenju, termin književnost odnosi se i na dela nastala u procesu proučavanja književnosti, odnosno obuhvata i tekstove koji pripadaju [[Književna kritika|književnoj kritici]], [[Književna istorija|književnoj istoriji]] i [[Teorija književnosti|teoriji književnosti]], koje zajedno sa [[Metodologija proučavanja književnosti|metodologijom proučavanja književnosti]] konstituišu [[Nauka o književnosti|nauku o književnosti]].
Termin književnost upotrebljava se da označi jezičkupisana umetnost,dela estetičkikoja vidimaju jezičkeestetičku tvorevinevrednost. Književna estetika pokušavastvara dai pružirazvija merilomerila za razlikovanje umetničke reči od ostalih pojavnih oblika jezika.
 
== Podjele književnosti ==
Red 37:
'''Proza'''
 
Proza je vrsta književnosti koja nenije slijediu predodređenstihovima načini pisanja.bliska Prozaje jednostavnogovornom kažejeziku. neštoProza bezčesto pokušajakoristi da uljepša tj. koristirazličite stilske figure. Prozai naravnoteži možeslojevitom biti lijepaizrazu, alimetaforičnom nei zbogopštijem načinaznačenju. na koji je pisana nego zbog onoga što je rečeno.
 
Romani pripadaju prozi. Roman jenajčešće zapravoobuhvata samo dužaviše priča napisanai književnih ličnosti povezanih u proznomzajedničku stilufabulu. Jedan od prvih primjeraprimera romonaromana u Evropi je "[[Don Kihot]]". Punoi ranije,srednjovekovni naroman o Aleksandru Velikom. Na Bliskom Istoku sesu pojavljujupoznate "Priče iz hiljadu i jedne noći", ili čak ranije,dok u Aziji, nastaje priča "Tri Kraljevstva". Danas se prozu nalazimo u različitim oblicima. Filozofski, historijskiod iumetničke, novinarskiakcione, radovifantastične, sufilozofske, takođeristorijske... primjerido publicistike, feljtona i proznognovinarskih stilatekstova.
 
'''Drama'''