Nele Karajlić – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 51:
Događaj zbog kojeg je ipak pomislio da bi on mogao biti relavantan bio je koncert na Tašmajdanu 13. rujna 1996. godine. Stadion je bio popunjen sa oko 10 000 posjetitelja, a Nele je svirao stare hitove Zabranjenog pušenja te nedovršeni albumski rad. Koncert je se pretvorio u trijumfalni doček te ni kiša nije mogla pokvariti atmosferu i raspoloženje koje je stvorio.
 
Zahvaljujući uspjehu na nastupu u Beogradu, Neletov bend je bio na mini turneji preko Jugoslavije, Makedonije, BiH i Slovenije, i svirao je u Novom Sadu, Skoplju, Banja Luci i Ljubljani. Zbog naglog i neočekivanog porasta javnog zanimanja, Nele je osjetiopostao većuviše svijestsvjestan o kvalitetikvalitete pjesama koje je trebao objaviti, pa je odgodio već naznačen datum objave albuma, pošto nije smatrao da su mu pjesme još uvijek dovoljno dobre. Napokon je 1997. beogradski odjeljak Zabranjenog pušenja (čiji je jedini originalni član sada bio Nele), objavio ''Ja nisam odavle'', koji je postigao dobar komercijalan uspjeh u Srbiji, premda recenzije nisu bile baš tako sjajne.
 
1998. godine, članovi ZP-a se udružuju sa Borom Đorđevićem iz Riblje čorbe kako bi snimili dvije pjesme u toku nadolazećeg Svjetskog prvenstva u nogometu u Francuskoj. To su bile ''Pobjednička pjesma'' i ''Gubitnička pjesma'', u kojima Nele i Bora pjevaju hvale odnosno uvrede upućene reprezentaciji Jugoslavije.
 
== Izvori ==
U to vrijeme Nele također surađuje sa filmskim redateljem i bivšim basistom Zabranjengog pušenja - Emirom Kusturicom - na soundtracku za film Crna mačka, beli mačor. Pjesma Pit bull postala je osrednji hit kao i Bubamara - ciganska verzija pjesme Ženi nam se Vukota, sa albuma Ja nisam odavle
 
=== The No Smoking Orchestra ===
Nakon što je završeno prikazivanje Crne mačke, belog mačora, Emir Kusturica pridružuje se Neletu i grupi za turneju po Italiji, u ljeto 1999., netom nakon što je NATO bombardirao Jugoslaviju. Ideja je bila iskoristiti Kusturičinu popularnost pa je grupa preimovana u Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra, premda je dotični imao malu muzičku ulogu u njoj. Turneja nazvana Effeti Collaterali postigla je dobar uspjeh, pa su širom Europe uskoro izdali album pod Universalom, nazvan Unza Unza Time.
 
The No Smoking Orchestra predstavlja treću inkarnaciju Zabranjenog pušenja (druga je ona kad je Nele napustio Sarajevo). Više nisu svirali tradicionalni rock'n'roll ali zadržali su svoj stav. Vrišteća gitara zamijenjena je harmonikom i violinom.
 
... ...
 
Ovo je bilo najjočitije kad su 3. srpnja 2004. održali svoj prvi te zasad jedini šou u Beogradu. Zamisao je bila proslava 20-godišnje obljetnice benda (ako su pod kontinuitetom uključene sve inkarnacij), a također su udružili snage sa Ribljom čorbom i njenom 25-godišnjom obljetnicom. Na koncert je došlo 40 000 ljudi. Na početku publika je tolerirala orkestrove štik pjesme (pjesme na španjolskom, njemačkom, engleskom...) ali ubrzo je postala otvoreno hladna kad je bilo očito da se stari klasici neće svirati.
 
== Izvori ==
{{izvori}}
== Eksterni linkovi ==