Ep o Gilgamešu – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 30:
Prolog epa govori uopste o Gilgamešu, koji je bio jedna trećina čovjek a dve trećine bog. Gilgameš se opisuje kao jako lep i mudar čovjek koji je gradio prelepe hramove i velike gradske zidine. Međutim, i pored njegovih vrlina, kada je počeo svoju vladavinu bio je despot. Gilgameš je radio razne grozote svom narodu (npr. silovao je svaku ženu koja bi mu se svidjela). Bogovi su uvideli patnju Gilgameševog naroda i stvorili su Enkidua, čoveka divljine, koji je bio ravan Gilgamešu.
 
Enkidu je bio divlji čovjek. Kada ga je jedan lovac ugledao u divljini doveo mu je svećenicu iz Ištarinog hrama da bi ga vratio u civiliziranicivilizovani svet (tada se vjerovalo da seks i žene djeluju smirujuće na ljude divljine). Enkidu je stvarno postao normalan čovjek. Kada je saznao šta Gilgameš radi svom narodu, otišao je u Uruk i našao Gilgameša. Nakon što su se tukli čitavu noć, sprijateljili su se. Odlučili su da zajedno idu u avanture.
 
Oni prvo odlaze u zabranjenu šumu da poseku drva. Tu ih napada čudovište Humbaba, kojeg pobeđuju. Pri povratku u Uruk, nakon što je odbio vodjenje ljubavi s boginjom, bore se i pobeđuju nebeskog bika poslanog s neba. Bogovi su odlucili da kazne Enkidua. Enkidu umire, a Gilgameš je emocionalno slomljen. Nakon toga Gilgameš odlazi u potragu za besmrtnošću. Ne uspeva da je dobije i umire kao smrtnik.