Cvijet – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vraćene izmjene Brnovic.nadja (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Addbot
Red 10:
== Spol ==
[[Datoteka:Li Song, Basket of Flowers.jpg|thumb|275px|Kineski buket cvijeća, djelo kineskog umjetnika Li Songa]]
Cvijet koji sadrži sve navedene dijelove je dvopolandvo[[spol]]an i ima jasno istaknut vjenčić za primamljivanje kukaca pa se oprašivanje dvospolnih cvjetova vrši pomoću kukaca.
 
Mnogi cvjetovi [[kritosjemenjače|kritosjemjenjača]], koje su bile u nepovoljnim uvjetima za [[oprašivanje]] kukcima, izgubili su vjenčić i postali su jednospolni cvjetovi, što spriječava samooplodnju. Svi cvjetovi [[golosjemenjače|golosjemenjača]] su jednopolnijednospolni.
 
== Cvijet kritosjemenjača ==
Red 18:
 
=== Cvijet golosjemenjača ===
Uvijek su jednopolnijednospolni, pretežno sitni, jednostavno građeni bez ocvijeća. Ženski cvjetovi mnogih [[četinjača]] smješteni su u gornjem dijelu krošnje, a muški više u donjem dijelu. Muški cvjetovi su u obliku resa i [[češer]]a, dok ženski imaju oblik češera.
 
Rasplodni organi golosjemenjača još ne sudjeluju aktivno u procesu oprašivanja, već mikrospore oslobađaju u slobodnu prirodu pa je pronalaženje i sastajanje mikrospora sa ženskim rasplodnim organima rijetko. Da se taj nedostatak nadoknadi, proizvode se mikrospore u vrlo velikim količinama, što je znatno rasipanje vrlo kvalitetnoga materijala. Zbog toga, rasplodni organi golosjemenjača nisu dostigli organizaciju, koju ima cvijet.