Miloš Minić – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Red 47:
 
U [[Beograd]]u je Minić završio [[Pravni fakultet]] [[1939]]. godine i vratio se u [[Čačak]] kao [[advokat]]ski pripravnik i član Okružnog komiteta KPJ. Zbog svog političkog delovanja, tadaššnje ministarstvo unutrašnjih poslova je u maju [[1940]]. donelo rešenje da se Miloš Minić internira u [[koncentracioni logor]] u [[Bileća|Bileći]]. Minić ponovo prelazi u ilegalnost. Pokrajinski komitet KPJ za Srbiju uputio ga je u [[Kruševac|Kruševački]] okrug na rad. Partijska organizacija Kruševačkog okruga bila je razbijena posle dve velike provale ([[1935]]. i [[1937]].). Trebalo je hitno obnoviti i razviti partijsku organizaciju. U uslovima pojačanih policijskih pretnji bio je to težak zadatak, ali i veliko iskušenje. Neposredno pred Petu zemaljsku konferencuju KPJ održana je okružna partiska konferencija, na kojoj je Miloš Minić bio izabran za sekretara Okružnog komiteta KPJ za Kruševac.
 
Posle [[27. 3.]] [[1941]]. godine Miloš Minić je upućen u [[Valjevo]] kao instruktor Pokrajinskog komiteta KPJ za Srbiju pri valjevskom okružnom komitetu.
 
== Narodnooslobodilačka borba ==
{{main|Narodnooslobodilačka borba}}
Posle [[27. 3.]] [[1941]]. godine Milošokupacije Minić je upućen u [[Valjevo]] kao instruktor Pokrajinskog komiteta KPJ za Srbiju pri valjevskom okružnom komitetu. Posle okupacije on je bio jedan od organizatora ustanka i aktivno je učestvovao u organizaciji partizanskih odreda.
 
Kada je partizanski štab saznao da se u Valjevskom kraju nalazi pukovnik [[Dragoljub Mihailović|Draža Mihailović]], uspostavljeni su prvi prvi kontakti između narodnooslobodilačkog i ravnogorskog pokreta. Miloš Minić je vodio pregovore. U pratnji [[Dragojlo Dudić|Dragojla Dudića]] i doktora Miodraga Jovanovića krajem jula odlazi na [[Ravna Gora|Ravnu Goru]]. Na četničkoj strani je pregovarao poručnik [[Neško Nedić]]. Do dogovora nije došlo, ali je zaključeno da je jedinstveni cilj i jednih i drugih borba protiv okupatora.
Linija 107 ⟶ 109:
*Dojčilo Mitrović, "Zapadna Srbija 1941", Beograd,1983. godina
*"Narodni heroji Jugoslavije", "Mladost" Beograd, 1975. godina
 
== Izvori ==
{{Izvori}}
 
{{Kutijica za sled