Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 7:
 
Zapravo, poreklo gerundiva još uvek je obavijeno velom tajne, nekada sam i sam maštao kako ću ga lično osvetliti, ali onda me život odvede na neku drugu stranu :) Ali ako se pogledaju neki od najranijih primera, nema li genrundiv zapravo isto značenje kao i particip prezenta? Npr. redni broj ''secundus'' ("drugi", doslovno: "sledeći") po postanku je gerundiv od ''sequor 3.'' "slediti", samo što ima arhaični oblik, koji u klasičnom latinskom glasi ''sequendus'', a kao redni broj u klasičnom latinitetu po značenju mu odgovara particip ''sequens''. A to što ti govoriš o oznaci mogućnosti vršenja neke radnje u delo i sklonosti ka nečemu ("položljiv, zavodljiv"), zapravo se odnosi na pretpostavljeno prvobitno značenje participa perfekta pasiva, pa se često kaže da je to značenje ostalo "okamenjeno" u takvim izrazima kao npr. ''Sol invictus'' "nepobedivo Sunce" (dakle, ne: "nepobeđeno", nego "koje se ne može pobediti"). I tako, da ne gnjavim previše... Inače, na katedri za klasične nauke uvek se uče od početka i grčki i latinski, tako da tu nemaš brige, za latinski si već ''advanced'' :) --[[Korisnik:Igorwindsor|Igor Windsor]] ([[Razgovor sa korisnikom:Igorwindsor|razgovor]]) 15:20, 17 oktobar-листопад 2013 (CEST)
 
==Pismo Klimenta VI==
 
Ja bih to malo opisno, npr. ovako: "Preuzeta služba nameće nam dužnost, kojom smo Božjom voljom obavezani prema svim crkvama sveta, a koja neprestano uznemirava naš um, da iz sve snage nastojimo oko stanja onoga što treba na zdrave osnove postaviti, a da se ono što je jako propalo reformiše uz pomoć sposobnog upravljača, i da tako pružimo blagovremenu i odgovarajuću pomoć".
 
Meni ''dirigendum'' zapravo liči na skraćeni oblik od gen. množ. ''dirigendorum'' koji se odnosi na ''ipsorum''. To, pak, ''ipsorum'' i ono 'illa'' koje sledi nisu "one", kako ti prevodiš (misleći valjda na crkve), nego je to srednji rod množine u značenju naše neodređene jednine: "ono što", "one stvari" i sl.
 
Nadam se da sam bar malo pomogao. :) --[[Korisnik:Igorwindsor|Igor Windsor]] ([[Razgovor sa korisnikom:Igorwindsor|razgovor]]) 21:08, 6 studeni-новембар 2013 (CET)