Ajaccio – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m sredjivanje; kozmetičke promjene
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 29:
 
== Porijeklo imena ==
 
Postoji više teorija o etimologiji imena Ajaccio. Najpopularnija teorija je da je grad osnovao legendarni grčki junak [[Ajant]] (''Ajax'') koji je gradu dao svoje ime. Druga objašnjenja su puno realističnija. Npr. ime Ajaccio se može povezati sa toskanskim ''agghiacciu'' (ograđeni prostor za ovce). Drugo objašnjenje daju bizantinski izvori iz oko 600. godine, gdje se grad naziva ''Agiation'', što pretpostavlja grčko porijeklo, riječ 'agathe' znači "dobra sreća ili "dobro pristanište" ( isti je korijen i u imenu grada [[Agde]]a).
 
== Povijest ==
 
Grad nije spomenuo grčki geograf [[Klaudije Ptolomej|Ptolomej]] iz [[Aleksandrija|Aleksandrije]] u 2. stoljeću, ali je spomenuo susjedni Ourkinion u Cinarci. Smatra se da se u tom vremeno grad Ajaccio tek počeo razvijati. Smatra se da je u to vrijeme postojala rimska luka ovdje. Nedavna istraživanja su otkrila i neke ranokršćanske predmete. Grad je ipak najpoznatiji kao sjedište jedne [[dijeceza|dijeceze]], koju je spomenuo [[papa]] [[Grgur I.]] Veliki, [[591]]. godine. Grad se tada nalazio sjevernije nego danas, na mjestu današnjih četvrti Castel Vecchio i Sainte-Lucie.
 
Linija 46 ⟶ 44:
 
== Zemljopis ==
 
Ajaccio se nalazi na zapadnoj obali Korzike, uz Ajaccijanski zaljev. Grad se nalazi na sjevernoj obali zaljeva između [[Gravona|Gavrone]] i otočja Sanguinaires. Najviša točka je 790 metara. Grad se nalazi 210 nutičkih milja od [[Marseille]]a.
 
== Gospodarstvo ==
[[Datoteka:Porto Ajacio.JPG|minithumb|300px|Luka u Ajacciu]]
 
Najviše je ljudi zapošljeno u tercijarnom sektoru. Ajaccio je upravno i trgovačko središte. Snažno je zastupljen [[turizam]] i [[ribolov]]. [[Industrija]] je također u manjem broju prisutna, najviše se proizvode cigare, makaroni i sl. Glavni izvozni proizvodi su : drvo, limuni, kože, kesteni itd. Luka je vrlo prometna i pogodna za velike [[brod]]ove.
Linija 117 ⟶ 114:
* [http://www.recensement.insee.fr Insee]
* [http://www.ajaccio-tourisme.com Službena turistička stranica]
 
 
<div class="Boxmerge">{{Prefekture francuskih regija}}{{Prefekture francuskih departmana}}</div>