John Brown (abolicionist) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
Nema sažetka izmjene
Red 30:
Sa 16 godina Džon Braun napušta porodicu i odlazi u [[Planifield (Massachusetts)|Plejnfild]] u [[Massachusetts|Masačusetsu]], gde se upisuje na pripremni program. Ubrzo je prebačen na [[Morris Academy|Akademiju Moris]] u [[Litchfield (Connecticut)|Ličfildu]] u Konektikatu. Želeo je da postane kongregacionistički sveštenik ali mu je ponestalo novca i dobio je očnu infekciju što ga je primoralo da napusti školu i vrati se u Ohajo. U Hadsonu je kratko radio u očevoj štavionici pre nego što je otvorio uspešnu sopstvenu štavionicu izvan grada sa svojim usvojenim bratom.
 
1820. Braun se ženi sa [[Dianthe Lusk|Dajante Lask ({{lang-en|Dianthe Lusk}})]]. Njihovo prvo dete, Džon mlađi, je rođeno 13 meseci kasnije. 1825. Braun se sa porodicom seli u [[New Richmond (Pensilvanija)|Nju Ričmond]] u [[Pennsylvania|Pensilvaniji]] gde je kupio 200 jutara (81 hektar) zemlje. Raskrčio je jednu osminu zemlje i sagradio kućicu, ambar i štavionicu. Kroz godinu dana u štavionici je uposlio 15 radnika. Zarađivao je i od uzgajanja stoke i premeravanja zemlje. Pomogao je otvaranju pošte i škole u mestu. Tokom tog perioda Braun se bavio i međudržavnim poslom vezanim za uzgajanje stoke i proizvodnju kože, zajedno sa svojim rođakom Setom Tompson (Seth Thompson) iz istočnog Ohaja.
 
1831. umire mu jedan sin. I on se razboleo što je uticalo na posao pa dospeva u velike dugove. U leto 1832. ubrzo nakon smrti novorođenog sina umire mu supruga Dajante. Nakon toga 14. juna 1833. Braun se ženi 16-godišnjom Meri En Dej ({{lang-en|Mary Ann Day) (1817-1884) koja je poticala iz [[Meadville (Pensilvanija)|Midvila]] (Meadville) u Pensilvaniji. Imali su 13. dece uz sedmoro iz njegovog prethodnog braka.
Red 36:
1836. Braun se sa porodicom seli u Frenklin Mils (Franklin Mills) u državi Ohajo (danas poznat kao Kent). Tamo je pozajmio novac da bi kupio zemlju i zgradu kako bi osnovao štavionicu u partnerstvu sa Zenasom Kentom. 1839. pretrpeo je ogromne gubitke u finansijskoj krizi koja je ozbiljnije pogodila zapadne države nego "Panika" iz 1837.g. Sledeći trendove masovnog zaduživanja mnogi preduzetnici poput Brauna suviše su se pouzdali u kredite i državne obveznice i skupo platili za to. U jednoj epizodi gubitka imovine Braun je čak uhapšen kada je nameravao da povrati vlasništvo nad farmom tako što ju je zauzeo ne dozvoljavajući da je preuzme novi vlasnik. Poput drugih odlučnih muškaraca tog vremena i porekla, isprobao je mnogo različitih poslovnih poduhvata u nameri da izađe iz dugova. Uz štavljenje kože i trgovinu stoke, prihvatio se konjarstva i ovčarstva, a ovo poslednje će postati značajan aspekt njegovog poziva uoči izlaska u javnost.
 
1837. kao reakcija na ubistvo abolicionističkog aktivista [[Elijah P. Lovejoy|Ilajdže P. Lavdžoja]] (Elijaha P. Lovejoy), Braun se javno zakleo: "Ovde, pred Bogom, u prisustvu ovih svedoka, od ovog časa, ja posvećujem život uništenju ropstva!". Federalni sud u septembru 1842. proglašava Braunov bankrot. 1843. četvoro njegove dece umiru od [[dizenterija|dizenterije]]. Kako Luis DeKaro Mlađi (Louis DeCaro) pokazuje u njegovoj biografskoj skici (2007) od 1840-ih Braun je izgradio ugled kao stručnjak za kvalitetne ovce i vunu i ušao u partnerstvo sa pukovnikom Sajmonom Perkinsom (Simonom Perkins) iz [[Akron (Ohio)|Akrona]] u Ohaju, čijim stadima i farmama je gazdovao sa sinovima. Braun se konačno sa porodicom preselio preko puta Perkinsove vile (Perkins Stone Mansion) na brdu Perkins. Kuća Džona Brauna u Akronu i dalje postoji i u vlasništvu je The Summit County Istorijskog Društva u Ohaju. Kako su Braunove veze rasle među uzgajivačima ovaca u toj oblasti, o njegovoj vičnosti se često raspravljalo u poljoprivrednim časopisima pa je proširio obim svojih putovanja u vezi pitanja ovaca i vune (što ga je često dovodilo u kontakt i sa drugim vatrenim protivnicima ropstva).
 
==Godine preobražaja u Springfieldu, Massachusetts==
Red 43:
1846. Braun i poslovni partner Samon Perkins odlaze u ideološki progresivan grad [[Springfield (Massachusetts)|Springfild (Springfield)]] u [[Massachusetts|Masačusetsu]]. U Springfildu, on zatiče zajednicu čije bele vođe - od najuglednijih crkava te zajednice, preko najbogatijih poslovnih ljudi, političara, do lokalnih pravnika i čak do izdavača najuticajnijeg nacionalnog lista - su se duboko umešale i emotivno uložile u pokret protiv ropstva. Namera Brauna i Perkinsa je bila da zastupaju interese uzgajivača vune iz doline reke Konektikata pred interesima prerađivača vune - tako su njih dvojica uspostavili rad komisije za vunu. Braun je u Springfildu živeo u kući na adresi "51 Franklin Street".
 
Nekoliko godina pre Braunovog dolaska u Springfild 1844. u gradu su afro-američki abolicionisti osnovali "Slobodnu crkvu ulice Sanford" - danas poznatu kao "Kongregacionistička crkva Svetog Johna" što je dovelo do toga da Springfild postane jedna od najistaknutijih pozornica za govore protiv ropstva. Od 1846. do napuštanja Springfilda 1850. Džon Braun je bio parohijan Slobodne crkve gde je svedok predavanja protiv ropstva [[Frederick Douglass|Frederika Daglasa]] i [[Sojourner Truth|Sodžerner Trut]]. I zaista, tokom svog boravka u ovom gradu, postaje duboko umešan u preobražaj grada u glavni centar borbe protiv ropstva, i jedan od najsigurnijih i najznačajnijih tačaka "[[UndergorundUnderground Railroad|Podzemne železnice]]". Biblija Džona Brauna je još uvek izložena u Kongregacionističkoj crkvi Svetog Jovana u Springfildu, koja je do današnjih dana ostala jedna od najistaknutijih crnih crkvi američkog severoistoka.
 
1847. nakon govora u Slobodnoj crkvi, čuveni abolicionist Frederik DaglsDaglas proveo je noć u razgovoru sa Braunom, nakon čega je zapisao: " od noći provedene sa Džonom Braunom u Springfildu 1847. dok nastavljam da pišem i govorim protiv ropstva, postajem ipak manje uveren u njegovo ukidanje mirnim putem. Moje reči postaju sve više i više nijansirane bojama jakih uverenja ovog čoveka."
 
Tokom boravka u Springfildu, kako saznaje više o abolicionizmu i Podzemnoj železnici, saznaje i više o trgovačkoj eliti te oblasti, što se u početku pokazalo kao "prokletstvo" da bi preraslo u "blagoslov" za njegove kasnije aktivnosti u Kanzasu i Harpers Feriju. Springfildska trgovačka elita reagovala je sa oklevanjem da bi promenila dotadašnju visokounosnu formulu prodaje vune niskog kvaliteta na veliko po niskoj ceni. U početku, Braun je naivno verovao gradskim proizvođačima, ali uskoro je uvideo da su oni odlučni u kontrolisanju određivanja cena. Takođe, u okolini grada, uzgajivači ovaca doline [[Connecticut (reka)|reke Konektikat]] su bili neorganizovani i neodlučni da promene svoje metode uzgajanja da bi dostigli više standarde. U časopisu "Ohio Cultivator" Braun i ostali proizvođači vune žalili su se da postupci uzgajivača ovaca doline reke Konektikat snižavaju sve cene američke vune u inostranstvu. Kao reakciju na to, Braun je preduzeo poslednji napor da nadjača elitu trgovaca vune doline Pajonir (''Pioneer''; deo doline reke Connecticut koji se prostire u Masačusetsu) tražeći savez sa evropskim proizvođačima. Najzad, bio je razočaran kada je saznao da Evopa[[Evropa]] želi kupovati na veliko vunu iz zapadnog Masačusetsa po nižim cenama od onih koje bi dobijali od njih. Braun tada putuje u [[Engleska|Englesku]] ne bi li došao do viših cena za springfildsku vunu. Put je prošao kao fijasko a preduzeće mu je napravilo gubitak od 40 hiljada dolara (ili sadašnjih 980 hiljada) od čega je njegov partner pukovnik Perkins snosio veći deo. Sa ovim neuspehom, rad Perkins/Braunove komisije za vunu u Springfildu završava krajem 1849.g. Sudske tužbe koje su usledile još nekoliko godina su ih povezale u partnerstvu.
 
===Zakon o odbeglom robu i Liga Gileadita (The League of Gileadites)===