Žirafa – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 43:
==Socijalni život i reprodukcija==
[[image:Giraffes IMG 9614.JPG|thumb|left|200px|Žirafa sa mladunčetom]]
Ženke žirafe se udružuju u grupu od dvanaest ili više jedinki, povremeno uključujući i nekoliko mladih mužjaka. Mužjaci žive u takozvanim "mladoženjačkim" stadima, dok stariji mužjaci često vode usamljeniusamljenički život. MužjakMužjaci žirafe određujeodređuju plodnost ženkeženki okušavanjemmirisanjem njenog [[urin]]aurina, da bi odredili da li je ona "u teranju"tjeranju.
 
I žirafama, kao i drugim biljojedima, razmnožavanje se zasniva na haremskom načinu života: obično se glavni mužjak pari s čitavom grupom ženki kako one, jedna po jedna, ulaze u "teranje"tjeranje. Pristup ženkama je moguć samo ako postoji hijerarhija, a ona se postepeno stvara još od mladih dana da bi, kada dođe vremevrijeme, bila utvrđena "nekingom": reč je o "mačevanju" snažnim vratovima. Suparnici postavljeni jedan naspram drugog počinju da njišu dugačkim vratovima ukrštajući ih vijugavim pokretima. Udarci se izvode blago, a surove borbe su retkerijetke. Obično pobeđujepobjeđuje onaj koji ima duži vrat i težu lobanju, znači stariji.
 
[[Trudnoća|Bremenitost]] kod žirafe traje između 14 i 15 mesecimjeseci, posleposlije čega se rađa jedno mladunče. Ženka se uspravljeno stojeći porađa i [[embrion]]skaembrionska kesa obično puca kada beba padnežirafe ispadne na zemlju. Novorođena žirafabeba žirafe je otprilike 1.8 m visoka. U roku od nekoliko sati posleposlije rođenja, mladunče žirafe je već sposobno da trčkara okolo. OnoMladunče žirafe tada postaje lak plenplijen [[hijena]]mahijenama, [[lav]]ovimalavovima, [[leopard]]imaleopardima i [[Afrički divlji pas|afričkim divljim psima]] i drugim mesojedima. Smrtnost malih žirafa je velikaveoma -velika do 70% uprve prvoj godinigodine života. Samo 25% od 50% mladih žirafa dostigne zrelost. Mladunče sišežirafe sisa mlekomlijeko do četvrtog mesecamjeseca starosti, iako počinje da brsti lišće otprilike već treće sedmice posle rođenja.
 
Životni vek žirafa je između 20 i 25 godina u divljini, a 28 godina u zatočeništvu.
cao ko ovo pogleda on je zirafa Dž{{Dvojnik|{{Reklama}}}}hvala muza.
 
==Ponašanje==