Vojislav Ilić – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 16:
 
==Književni rad==
''"Vojislav Ilić je isključivo pesnik, i najveći deo njegovoga književnoga rada je u stihu. Ali je od njega ostao i priličan broj proznih radova, po listovima i časopisima osamdesetih godina. Relativno važnijih od radova su mu:"''([[Jovan Skerlić]])
* raspravljanje poznatog pitanja ''Šekspir ili Bakon'' (''Srbadija'', 1883) ([[Jovan Skerlić]])
* veliki političko-nacionalni govor ''Zadatak ujedinjene omladine'' (''Novi beogradski dnevnik'', 1887) ([[Jovan Skerlić]])
* manji književni članci o Belušu, sinu Đure Jakšića (''Javor'', 1882), o Kraševskom (''Srbadija'', 1883) ([[Jovan Skerlić]])
Svi ti prozni radovi Vojislava J. Ilića od značajavelikog su utolikoznačaja zbog toga što pomažu boljem shvatanju njegovog glavnog, poetskog rada.
 
Objektivnost Ilićeve poezije nije ni refleksivna ni didaktična, njena osnovna obeležja jesu deskriptivnost i narativnost. U tome se on udaljava od '''klasicista''' i '''predromantičara''' prve polovine XIX st. U više pesama, od kojih neke spadaju u najpoznatije koje je napisao (''Zimsko jutro'', ''Zimska idila'', ''Veče'', ''Jesen'', ''U poznu jesen'' itd.) on je dao izvanredne opise seoskih predela, prizore iz seoskog života, slike prirode u raznim godišnjim dobima i dobima dana.