Reforma kalendara – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 88:
Pomenuti Pozitivistički kalendar ima kalendare nazvane po likovima iz religije, književnosti, filozofije i nauke. Slično tome, [[Hermetički kalendar lunarne sedmice]] koristi 12 ili 13 lunarnih meseci nazvanih po 13 pionira i doprinosioca u istraživanju fizioaktivnih biljaka i hemikalija. [[Jednostavni lunisolarni kalendar]] imenuje svoje mesece po slovima [[grčki alfabet|grčkog alfabeta]].
 
Drugi su predlagali da se upotrebi jedan već postojeći sistem imenovanja 13×4 objekata -- onaj iz [[karte za igranje|karata za igranje]]. Meseci bi bili numerisani kao ''As'', od ''DvojkeDvojka'' do... ''DesetkeDesetka'', ''Žandar'', ''Dama'' i ''Kralj''; četiri sedmice bi bile nazvane po četiri znaka (♣♠♥♦). Po volji bi se ovo moglo i preokrenuti, ako bi kalendar imao četiri kvartala sa po trinaest sedmica. Prestupni dani ili sedmice bi se, naravno, zvali ''Džoker''. Ovaj sistem bi, doduše, imao problema u internacionalizaciji, jer i tamo gde je poznat špil od 52 karte, poredak znakova može varirati.
 
Osnovni [[rimski alfabet]] ima 26 slova, koja bi se uz neki binarni indikator mogla upotrebiti za označavanje 52 nedelje.
 
==Predlozi epoha==