Nagazna mina – razlika između verzija

Dodano 11 bajtova ,  prije 10 godina
m
Bot: popravljanje preusmjeravanja
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
MerlIwBot (razgovor | doprinos)
m Robot: Removing zh,pl,he,fr,ko,bs,es,ta,hu,it,gl,de,ja,sq,vi,el,simple,ar,nl,sv,pt,is,sk,ru,sr,en,tr,no,th,ca,fi,nn,cs,fa,bg,mr,te,az,hr,da (strongly connected to sh:Kopnena mina)
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 7:
Sa pojavom crnog [[barut]]a, minama se nazivaju podzemne komore sa minskim punjenjem (za rušenje [[fortifikacija]] i pravljenje prolaza).
 
U 19. veku minama se nazivaju i podvodna i suvozemna [[torpedo|torpeda]], [[fugasa|fugase]] i punjenja za rušenje. U [[Prvi SRsvjetski rat|Prvom svetskom ratu]], minama se nazivaju velika podzemna eksplozivna punjenja za dizanje u vazduh protivnikove linije [[front]]a, na kojima se često radilo mesecima i detonirana su početkom ofanzive.
 
Pojavom specijalnih protivoklopnih eksplozivnih punjenja, pojam mina se u [[Drugi svetskisvjetski rat|Drugom svetskom ratu]] počinje koristiti i za sva fabrički izrađena eksplozivna punjenja sa ugrađenim sredstvom za paljenje, za dejstvo protiv ljudi i vozila. Naziv mina koristi se i za projektil [[minobacač]]a. U tom slučaju se govori o artiljerijskoj mini<ref>Vojna enciklopedija, Beograd, 1973, knjiga peta, strana 470</ref>.
 
==Osnovne komponente mina==
64.473

izmjene