Mudžahedin – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Legobot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 36 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q42759 na Wikidati
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 6:
 
== Avganski mudžahedini ==
Najpoznatiji i najozloglašeniji mudžahedini su bili iz raznih labavo povezanih opozicionih grupa koje su se borile protiv [[Sovjetskaafgansko-sovjetski invazija Avganistanarat|sovjetske invazije na Avganistan]] između [[1979]]. i [[1989]]. Ove grupe su se zatim međusobno borile u građanskom ratu. Ove mudžahedine su u značajnoj meri finansirale, naoružavale i trenirale [[Sjedinjene Američke Države|Sjedinjene Države]] (pod predsednicima [[DžimiJimmy KarterCarter|Džimijem Karterom]] i [[Ronald ReganReagan|Ronaldom Reganom]]), [[Pakistan]], [[Saudijska Arabija]], i [[Narodna Republika Kina|Kina]].<ref>[http://www.democracynow.org/article.pl?sid=04/06/10/1425222 Ghost Wars: How Reagan Armed the Mujahadeen in Afghanistan<!-- Bot generated title -->]</ref> Regan je o mudžahedinima govorio kao o "borcima za slobodu ... koji definišu principe nezavisnosti i slobode koji čine osnovu globalne bezbednosti i stabilnosti." <ref>http://www.reagan.utexas.edu/resource/speeches/1982/31082c.htm</ref> U zapadnoj kulturi, mudžahedini su slikani pozitivno u popularnim akcionim filmovima -{''The Living Daylights''}- i ''[[Rambo III]]''. Nakon što su se Sovjeti povukli, mudžahedini su se razdvojili u dve labavo povezane suprotstavljene frakcije, [[Severna alijansa|Avgansku severnu alijansu]] i [[Talibani|Talibane]], koji su vodili građanski rat za kontrolu nad Avganistanom.
 
Bogati Saudijac, [[Osama bin Laden]] je bio istaknuti mudžahedinski organizator i finansijer; njegov [[Maktab al-hadamat]] ''(službena kancelarija)'' je doturao novac, oružje i muslimanske borce iz celog sveta u Avganistan, uz pomoć i podršku američke, pakistanske i saudijske vlade<ref>[http://www.globalsecurity.org/security/profiles/maktab_al-khidamat.htm Maktab al-Khidamat]; [http://www.globalsecurity.org/ www.globalsecurity.org]</ref>. [[1988]], bin Laden se odvojio od MAK-a.
Red 22:
U severnim regionima je postojalo malo vojničkih tradicija na kojima bi bila građena oružana borba. Mobilizacija je mahom poticala od političkog rukovodstva, i bila je u bliskoj vezi sa Islamom.
 
Roj ubedljivo pokazuje kontrast između društvenog vođstva religioznih ličnosti u [[persijskiperzijski jezik|persijskim]] i regionima Avganistana gde su se govorili turski jezici, i onih gde su u većini bili Paštuni. Kako su im nedostajali snažni politički predstavnici u državi kojom su dominirali Paštuni, manjinske zajednice su se obično za vođstvo okretale ''pirovima'' (svecima) koji su poštovani iz verskih ili harizmatičnih razloga.
 
Mnogi muslimani iz drugih zemalja su se javljali kao dobrovoljci raznim mudžahedinskim grupama u Avganistanu, i oni su stekli značajno iskustvo u gerilskom ratovanju. Neke grupe ovih veterana su bili značajni faktori u skorijim sukobima kao što je sukob u Bosni.
Red 54:
* [[Islamizam]]
* [[Kuran]]
* [[Islamsko pravo|Šerijat]]
* [[Hadit]]
* [[Džamaat-e-islami]]