Michael Palin – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 32 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q223985 na Wikidati
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 12:
}}
 
'''Michael Edward Palin''' ([[5. 5.|5. svibnja]] [[1943]].), [[UKujedinjeno Kraljevstvo|britanski]] [[humor]]ist i televizijska ličnost, nekadašnji član grupe [[Monty Python]], kasnije poznat po putopisnim dokumentarcima.
 
== Rana karijera ==
Michael Palin je rođen u [[Sheffield]]u u [[Engleska|Engleskoj]]. Otac mu je bio inženjer u čeličani. Michael je pohađao osnovnu školu u Birkdaleu te internat u Shrewsburyju. Još u školskim danima se interesirao za glumu. [[1962]]. počeo je studij moderne [[povijesthistorija|povijesti]]i na ''Brasenose College'', dijelu sveučilišta [[Oxfordsko sveučilište|Oxford]]. Zajedno s kolegom Robertom Hewisonom, napisao je i izveo komičnu predstavu na studentskoj božićnoj zabavi. Nastup je vidio [[Terry Jones]], tada također student na Oxfordu, pa im se pridružio u daljnjem radu. Palin se tada počeo aktivno baviti glumom.
 
Kada je [[1965]]. završio školovanje dobio je poziv od Jonesa, koji je godinu dana ranije napustio fakultet, da mu se pridruži u pisanju kazališnog dokumentarca o seksu. Iako je projekt kasnije napušten, spojio je Jonesa i Palina kao autorski duo. Zajedno su pisali komične sadržaje za razne programe [[BBC]]-a. Bili su dio tima pisaca koji je radio na emisiji ''The Frost Report''; među članovima su bili i budući članovi [[Monty Python]]a: [[Graham Chapman]], [[John Cleese]] i [[Eric Idle]].
Red 21:
[[1966]]. oženio se s Helen Gibbins koju je upoznao sedam godina ranije na odmoru. Njihov prvi susret je kasnije obrađen u Palinovoj predstavi ''Istočno od Ipswicha''. Imali su troje djece.
 
Palin je na raznim humorističnim emisijama surađivao s budućim članovima Monty Pythona: s Cleeseom na ''How to Irritate People''. s Idleom na ''Do Not Adjust Your Set'', s Jonesom na ''Twice a Fortnight'' i ''The Complete and Utter History of Britain''. Tada ga je Cleese pozvao da mu se pridruži u izradi novog showa koji će uskoro postati ''[[Monty Python's Flying Circus|Leteći cirkus Montyja Pythona]]''.
 
== Monty Python ==
Red 29:
Nakon kraja [[Monty Python]]a, Palin je nastavio suradnju s Jonesom na novoj humorističnoj seriji ''Ripping Yarns''. Glumio je i u Idleovoj parodiji dokumentarca o Beatlesima, ''All You Need Is Cash''.
 
Prvi samostalni projekt bio mu je film ''Misionar'' za kojeg je napisao scenarij i odigrao glavnu ulogu, svećenika koji dolazi iz Afrike u Englesku kako bi pomagao prostitutkama. Glumio je u [[Terry Gilliam|Gilliamovim]] filmovima: [[Vremenski banditi]], [[Jabberwocky (1977)|Jabberwocky]] i [[Brazil (1985film)|Brazil]]. Najuspješnija filmska uloga nakon Pythona bila mu je u filmu ''[[Riba zvana Wanda]]''. Osim toga, sudjelovao je i u raznim drugim filmovima, uključujući i neke ozbiljne drame.
 
Palin je predsjednik organizacije ''Transport 2000'' koja promovira upotrebu javnog prijevoza, pješačenje i biciklizam kako bi se smanjile štetne ekološke i sociološke posljedice prometa.
Red 36:
 
== Dokumentarci ==
Prvi [[putopis]]ni dokumentarac snimio je [[1980]]. kao dio [[BBC]]-ove serije ''Great Railway Journeys of the World''. Tada je vlakom putovao kroz [[UKUjedinjeno Kraljevstvo|Britaniju]]; [[1994]]. snimio je nastavak, ''Derry to Kerry'', u kojemu putuje kroz [[Irska|Irsku]]. Od [[1989]]. napravio je nekoliko popularnih putopisnih serija:
* '''Put oko svijeta za 80 dana''' (''Around the World in 80 Days'', 1989.): približno slijedi put opisan u romanu [[Jules Vern|Julesa Verna]].
* '''Put od pola do pola''' (''Pole to Pole'', 1992.): putuje od Sjevernog do Južnog pola približno prateći 30 meridijan.
Red 46:
Palinovi televizijski putopisi stvorili su fenomen nazvan ''Palinov efekt'': dijelovi svijeta koje je posjetio iznenada su postali popularna [[Turizam|turistička]] odredišta. U čast njegovih postignuća, po Palinu je nazvan putnički vlak britanske željezničke kompanije, ''Virgin Trains'', koja svojim vlakovima daje imena poznatih svjetskih putnika.
 
U svibnju [[2006]]. počeo je raditi na novom projektu, trenutno naslovljenom ''Palinova nova Europa'', u kojemu će posjetiti 21 zemlju bivšeg [[Istočni blok|Istočnog bloka]] i [[SFRJSocijalistička Federativna Republika Jugoslavija|Jugoslavije]] koje su sada dio [[EuropskaEvropska Unijaunija|Europske Unije]] ili kandidati za članstvo. U Hrvatskoj je posjetio [[Dubrovnik]], [[Hvar]] i [[Split]] gdje privukao medijsku pažnju snimajući lokalne znamenitosti, među kojima i igru [[picigin]]. Putovanja će biti opisana u knjizi i šest jednosatnih televizijskih emisija, krajem [[2007]]. godine. Palinove knjige mogu se u cijelosti pročitati na njegovim internetskim stranicama [http://www.palinstravels.co.uk/].
 
== Bibliografija ==