Maredudd ab Owain – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: Automatska zamjena teksta (-Category: +Kategorija:)
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 4:
'''Maredudd ab Owain''' (? - 999) bio je kralj [[Deheubarth]]a, a preko osvajanja [[Kraljevina Gwynedd|Gwynedd]]a i [[Kraljevina Powys|Powysa]] i najvećeg dijela srednjovjekovnog [[Wales]]a.
 
Maredudd je bio sin [[Owain ap Hywel]]a, kralja Deheubartha, i unuk kralja [[Hywel Dda]]a. Otac mu je ostario na prijestolju i nije mogao voditi vojsku u borbu, te ga je Maredudd zamijenio. Godine 986. je osvojio Gwynedd od [[Cadwallon ab Ieuaf]]a. Nakon Owainove smrti 988. Maredudd je postao vladar Deheubartha. Na taj je način vladao cijelim Walesom osim [[Kraljevina Gwent|Gwenta]] i [[MorgannwgGlamorgan|Morgannwga]]a.
 
Navodi se kako je vladao pljačkaške pohode protiv [[Mercija|mercijskih]] naselja na granici Radnora, ali i da je plaćao danak - peni po glavi - kako bi izbavio podanike zarobljene u [[Vikinzi|vikinškim]] napadima. Napadi Vikinza su bili česti problem za vrijeme Mareduddove vladavine. Godine 987. je vikinški vođa Godfrey Haroldson napao [[Anglesey]], ubivši hiljadu i zarobivši dvije hiljade ljudi; Maredudd je navodno otkupio njihovu slobodu. Zbog svoje geste je Maredudd stekao pozitivnu reputaciju među suvremenicima. Nakon što je 999. umro, u tekstu ''[[Brut y Tywysogion]]'' je opisan kao "najslavniji [[kralj Brita]]". Nakon smrti je kraljevina Gwynedd ponovno došla pod vlast potomaka [[Idwal Foel]]a; odnosno kralja [[Cynan ap Hywel]]a.