The Untouchables (film) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
MerlIwBot (razgovor | doprinos)
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 24:
}}
 
'''''The Untouchables''''' je film [[Brian De Palma|Briana De Palme]] iz [[1987]]. zasnovan na [[Thethe Untouchables (1959 TV serija 1959)|istoimenoj]] [[ABC]]-ovoj televizijskoj seriji, koja se sama temeljila na istoimenoj [[The Untouchables (knjiga)|autobiografskoj]] knjizi [[Eliot Ness|Eliota Nessa]] o njegovim pokušajima da uhvati [[Al Capone]]a. Scenarij je adaptirao [[David Mamet]], a u glavnim ulogama pojavili su se [[Kevin Costner]] kao Ness, [[Sean Connery]] kao irsko-američki policajac čvrste ruke James Malone i [[Robert De Niro]] kao Capone. Connery je dobio [[Oscar]]a za najboljeg sporednog glumca. Film je postao hit, zaradivši preko 76 milijuna dolara u Americi.
 
Film, kao i televizijska serija, opisuje ulogu Nessa i njegovih ljudi u hvatanju Al Caponea (najviše njegovo sudjelovanje na suđenju Caponeu zbog neplaćanja poreza).
Red 34:
{{spoiler}}
 
Prohibicija je u [[Sjedinjene Američke Države|SAD]]-u dovela do masovnog vala organiziranog kriminala u dvadesetima i tridesetima. Mnoge bande krijumčare ogromne količine [[alkoholalkoholi|alkohola]]a i bogate se putem nasilja i iznude. Najveći je problem [[Chicago]], gdje vođa najveće kriminalne organizacije [[Al Capone]] prodaje niskokvalitetni alkohol po visokim cijenama. Agent ministarstva financija [[Eliot Ness]] angažiran je za vođu rata protiv Caponea i njegovog carstva. Prve racije propadaju zbog korumpiranih policajaca.
 
Ness moli za pomoć Jima Malonea, nepotkupljivog policajca podrijetlom iz [[Irska|Irske]]. Malone savjetuje Nessu da okupi ekipu sastavljenu od novaka s policijske akademije kako bi se osigurali kako ih nitko neće odati Caponeu. Vježbenik talijanskog podrijetla, George Stone (prije Giuseppe Petri), angažiran je zbog svojih streljačkih vještina. Zajedno s knjigovođom Oscarom Wallaceom koji je Nessu poslan iz [[Washington]]a, Ness je formirao novu ekipu koja bi se trebala obračunati s Caponeom.
Red 53:
* [[Sean Connery]] - Jim Malone
* [[Charles Martin Smith]] - agent Oscar Wallace
* [[Andy García|Andy Garcia]] - agent George Stone
* [[Robert De Niro]] - Al Capone
* [[Richard Bradford]] - načelnik policije Mike Dorsett