Teodor Mopsuestijski – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 17 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q355664 na Wikidati
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 1:
'''Teodor Mopsuestijski''' (poznati i kao '''Teodor Antiohijski'''; oko [[350]] - [[428]]) je bio [[episkopos|episkop]] Mopsuestije (u današnjoj Turskoj) i jedan je od najznačajnih predstavnika [[Antiohija|antiohijske]] [[teologija|bogoslovske]] škole.
 
== Život ==
 
Rođen je oko [[350]]. godine u uglednoj porodici u antiohijskom drevnom gradu [[Mopsuetija|Mopsuetiji]], na reci Piram, oko 30 -{km}- od mora. Bio je dobar prijatelj [[Jovan ZlatoustiHrizostom|Jovana Zlatoustog]]. Sa zajedničkim prijateljem Maksimom, sva trojica su pohađali predavanja na grčkom kod učitelja retorike Libanijusa.<ref>Socr. vi.3; Soz. viii.1</ref> Kasnije je stekao i filozofsko obrazovanje. Kada se Jovan Zlatousti obratio monaškom životu, on je sobom povukao i Maksima i Teodora i sva tri prijatelja su se zajedno povukla u manastirsku školu kod Diodora. Dok je upražnjavao [[askeza|podvižništvo]] i samodisciplinu, razmišljajući o zavetovanju na celibat, Teodor je sreo devojku Herminu, kojom je bio očaran. Tada je počeo da razmišlja o [[brak]]u, napustivši manastirski život, a ovaj njegov „pad“ je izazvao zaprepašćenost u njegovoj okolini.
 
Teodor se kasnijih godina pojavljuje kao pisac, izdajući komentare psalmi. Oko [[383]]. godine je postao sveštenik, tačnije episkop u antiohijskom gradu Mopsuetiji. [[394]]. ide na sabor u [[Konstantinopolj]]u, gde drži besedu pred carem [[Teodosije I|Teodosijem I]], koji izjavljuje da nikada nije sreo takvog učitelja.<ref>John of Antioch, ap. Facund. ii.2</ref> Carev naslednik [[Teodosije II]] takođe gaji veliko poštovanje prema njemu i često mu piše. Teodor se bori protiv [[arijanstvo|arijanstva]], [[apolinarijstvo|apolinarijstva]] i drugih učenja koja su se protivila zvaničnom učenju crkve. Smatran je „glasnikom istine i doktorom crkve“.
Red 13:
== Učenje ==
 
Za svoga života, Teodor nikada nije zvanično optužen za krivoverje, iako je imao dodira sa nekim učenjima koja su kasnije proglašena za [[jereshereza|jeretička]].
 
On je podržavao [[Nestorije]]v naziv Hristorodica umesto naziva [[Marija (majka Isusova)|Bogorodica]], ali kada je video burne reakcije javnosti, dobrovoljno se povukao da bi izbegao skandal.<ref>[http://www.ccel.org/w/wace/biodict/htm/TOC.htm A Dictionary of Christian Biography and Literature to the End of the Sixth Century A.D. by Henry Wace]</ref> Ovo nikako nije bilo usamljeno mišljenje, jer su u to vreme antiohijski bogoslovi su u domenu hristologije uglavnom naginjali odvajanju čovečanske od božanske prirode, što je ohrabrilo Nestorijanstvo.<ref>http://www.verujem.org/sveti_oci/greman_carigradski.htm</ref> Njihovo učenje je tvrdilo da [[Isus|Isus Hrist]] nije [[Bog]] već čovek u koga se uselio božanski [[Logos]] i obitava u njemu na način na koji i u [[svetiteljsvetac|svetiteljima]]ima.
 
Teodorovo učenje po tom pitanju je izloženo u delu „Tri poglavlja“, koje nije sačuvano, a protiv kojeg car Justinijan usmerava teološke napade u svojem „Ispovedanju vere“.
Red 23:
Najranije optužbe verovatno potiču od Marija Merkatora [[431]]. koji tereti Teodora da je stvarni osnivač [[pelagijanstvo|pelagijanstva]]<ref>Lib. subnot. in verba Juliani, praef</ref>, a ubrzo ga isti autor još žešće optužuje da je preteča [[nestorijanstvo|nestorijanstva]].
 
Mnogima je bilo neshvatljivo da je Crkva osudila Nestorija, a nije i njegovog učitelja Teodora, pa je car [[Justinijan I. Veliki|Justinijan]] (vladao od [[527]] – [[565]]) u cilju vraćanja [[monofizitstvo|monofizita]] pod okrilje Crkve izdao „Ispovedanje vere“ koje nosi podnaslov „Protiv tri poglavlja“, u kojem osuđuje Teodora Mopsuestijskog.<ref>http://www.verujem.org/sveti_oci/justinijan_ispovedanje.htm</ref> Tu se, između ostalog kaže: „''Ako dakle neko brani Teodora, koji je tako klevetao, i ne proklinje njega i njegove spise i one koji slično njemu misle i mislili su, neka je proklet.''“<ref>http://www.verujem.org/sveti_oci/justinijan_ispovedanje.htm</ref>
 
Neprijateljstvo je kulminiralo na [[PetiDrugi vaseljenskicarigradski sabor|Petom vaseljenskom saboru]] koji, pod uticajem cara Justinijana I, baca prokletstvo na Teodora. Afrička delegacija odbacuje odluku koja im izgleda da poriče ne samo autoritet prethodnih sabora u Efesu i Halkedonu, već skrnavi i svetost mrtvih. Episkop Pontije odgovora caru da on od njih traži da osude čoveka o čijim spisima ne znaju ništa. Justinijan kaže: „''Ako neki govore da Teodora ne treba anatemisati posle smrti, neka znaju oni koji opravdavaju takvog jeretika da se svaki jeretik koji je do kraja ostao u svojoj zabludi veoma pravedno podvrgava trajnoj anatemi i posle smrti.''“<ref>http://www.verujem.org/sveti_oci/justinijan_ispovedanje.htm</ref>
 
Da bi predstavili „jeretika“ Teodora u što lošijem svetlu, njegovi protivnici takođe pokušavaju da poreknu da je pismo Jovana Zlatoustog, u kojem mu piše o njihovoj ljubavi i prijateljstvu sačuvanim od najranijih godina, namenjeno njemu.<ref>[http://www.ccel.org/w/wace/biodict/htm/TOC.htm A Dictionary of Christian Biography and Literature to the End of the Sixth Century A.D. by Henry Wace]</ref>
Red 31:
== Spisi ==
 
Fakundije govori o Teodorovim „nebrojenim knjigama“. Sirijski katalog Teodorovih knjiga iz [[1318]]. godine sadrži naslove 41 toma<ref>J. S. Assem. Bibl. Orient. iii.i. pp. 30 seq.</ref>. Samo je jedno delo celo sačuvano, njegovi komentari starozavetnih proroka. Srećnim slučajem u [[19. vekvijek|19. veku]]u su otkriveni komentari poslanica Galaćanima i još neki odlomci.
 
== Napomene ==