Jezgra (stanica) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 73 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q40260 (translate me)
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 20:
}}
 
Najupadljivija, velika organela eukariotskih ćelija je '''jedro'''. Sam naziv - {{jez-lat|nucleus}} znači jezgro - govori o značaju jedra za ćeliju. U njemu se nalazi [[DNK]], u kojoj su uskladištene informacije o građi i funkcionisanju ćelije. Jedro reguliše sve procese u ćeliji, u njemu se obavlja i sinteza DNK ([[replikacija]]) i svih vrsta RNK ([[transkripcija i transliteracija|transkripcija]]), kao i dela proteina ([[translacija]]). Ćelija najčešće ima jedno jedro, mada ima i onih sa više jedara (polinuklearne ćelije), a i veoma retko ćelija bez jedra (takvi su npr. [[eritrociteritrociti]]i skoro svih sisara).
 
== Građa jedra ==
Jedro se sastoji od jedarnog ovoja ([[nukleusni ovoj|nukleusnog ovoja]]) i jedrovog soka ([[nukleoplazma|nukleoplazme]]).
 
'''Nukleusni ovoj''' je izgrađen od dve membrane: spoljašnje i unutrašnje između kojih se nalazi [[perinuklearni prostor]]. Spoljašnja membrana se nastavlja na membrane granulisanog [[endoplazmatičniendoplazmatski retikulum|endoplazmatičnog retikuluma]] i za nju su još vezani i [[ribozomiribozom]]i. Unutrašnja membrana obavija nukleoplazmu i za nju su vezani proteini koji učestvuju u replikaciji. Nuklearni omotač sadrži otvore ([[nukleusne pore]]) preko kojih se obavlja razmena materija između nukleoplazme i [[citoplazma|citoplazme]] ćelije. Preko njih u jedro ulaze različiti [[jonijon]]i i [[protein]]i koji su neophodni za procese replikacije i transkripcije, a kroz pore izlaze u citoplazmu [[tRNK]], [[iRNK]] kao i subjedinice ribozoma. Broj pora je promenljiv i zavisi od aktivnosti ćelije – ćelije aktivne u procesima sinteze imaju veći broj pora. Smatra se da se njihov broj po jednom jedru u ćelijama sisara kreće između 3 000 i 5 000.
 
'''Nukleoplazma''' je unutrašnjost jedra odvojena od citoplazme unutrašnjom jedrovom membranom. U nukleoplazmi se nalaze [[kromosom]]i – hromatin i [[jedarce]] (''nukleolus'').
Red 35:
 
== Sastav hromatina kromosoma) ==
Hromatin se sastoji od [[DNK]], male količine [[Ribonukleinska kiselina|RNK]] i dve vrste proteina: histona i nehistonskih proteiona.
 
[[Histoni]] su bazni proteini zbog prisustva veće količine baznih aminokiselina (najviše [[lizin]]a i [[arginin]]a). Razlikuju se '''pet klasa''' (vrsta) '''histona''' koji se obeležavaju kao''' H1''', '''H2A''', '''H2B''', '''H3''' i '''H4'''. Ovi proteini su veoma slični kod različitih eukariotskih organizama, što znači da se tokom evolucije živog sveta nisu mnogo menjali pa se za takve proteine kaže da su konzervativni (očuvani). Oni su gradivni proteini hromatina jer učestvuju u ''pakovanju'' DNK, koja se oko njih namotava (kao konac oko kalema) da bi se ogromna dužina DNK mogla da smesti u sićušno jedro. Zato se hromatin vidi kao perlasta struktura, gde su ''perle'', ustvari, DNK namotana oko histona.