RMS Titanic – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 45:
|}
 
'''RMS Titanik''' (poznat i kao '''SS Titanik''') je bio drugi od tri putnička broda, koji su trebali dominirati [[Prekookeanski saobraćaj|prekookeanskim]] putničkim saobraćajem. Bio je vlasništvo kompanije [[Vajt Star Lajn]], a izgrađen je na brodogradilištu [[Narland i Volf]]. Titanik je bio najveći putnički brod na svetu u to doba. U toku prvog putovanja, ''Titanik'' je udario o [[ledeni breg]] u nedelju, u 23:40 (brodsko vreme), [[14. april4.|14. aprila]]a [[1912]]. godine. Potonuo je dva sata i četrdeset minuta kasnije, u 02:20.
 
U tragediji je smrtno stradalo preko 1.500 ljudi, što je jedna od najvećih pomorskih katastrofa za vreme mira, te je tim i široko poznata. ''Titanik'' je koristio najnapredniju tehnologiju, dostupnu u to doba. Za Titanik-a se verovalo da je nepotopljiv. Bio je to veliku šok za ljude, jer je Titanik, uprkos naprednoj tehnologiji i iskusnoj posadi, na kraju ipak potonuo uz velika ljudska stradanja. Tačan broj žrtava je nepoznat zato što je kompletan spisak putnika i posade izgubljen.
 
Dva sata nakon što je Titanik potponuo, RMS Karpatija je došla na mesto nesreće i počela sa spasavanjem preživelih u toku nekoliko narednih časova. U 08:50 časova, Karpatija je zaplovila put Njujorka gde je pristigla 18. aprila [[1912|1912.]] godine.
 
Olupine broda su [[1985]]. godine pronašli [[Žan-Luis Mihel]] i [[Robert Ballard|Robert Balard]].
 
 
Red 60:
Već u srpnju 1908 potpisan je ugovor o izgradnji triju brodova, Olympic, '''Titanic''' i Gigantic (kasnije Britannic) koje će konstruirati Tomas Andrews.
 
Gradnja Titanica započela je [[1909]]. godine. Brod je bio porinut u more [[31. 5.|31. svibnja]] [[1911]].
Bio je dugačak 269 a širok 28 metara, dok mu je nosivost bila oko 46.000 [[bruto registarska tona|bruto registarskih tona]]. Dubina [[gaz]]a bila mu je 10,5 metara, visina od kobilice do komandnog mosta 32 metra,
dok je visina do vrha njegovih četriju dimnjaka 56 metara. Maksimalna brzina Titanica bila je 25 čvora.Imao je 30,000KS s tri glave i bio je parobrod.
Red 71:
== Titanik kao kulturna baština ==
 
Zbog divjih lovaca na potonule brodove i čestog uzimanja predmeta, 18. juna [[2004|2004.]] vlade SAD, Kanade, Velike Britanije i Francuske dogovorile su se, da če se ostaci Titanika čuvati netaknuti i tu lokaciju zaštiti kao ''Muzej na otvorenom''.
 
== Vidi još ==
* [[Titanic (razvrstavanje)|Titanik (film)]]
 
== Spoljašnje veze ==