Funtana – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Datoteka/fajl Grb_Funtane.svg je uklonjen/a jer ga/ju je na Ostavi obrisao Fastily sa razlogom: commons:Commons:Deletion requests/Files in Category:Coats of arms in Istria
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 33:
Općina Funtana ustrojena je [[2006]]. godine, izdvajanjem iz općine [[Vrsar]].
 
Postoje materijalni tragovi o tome da je teritorij Funtane bio naseljen još u kasnom [[neolitikneolit]]uiku, te da postoji kontinuitet naseljavanja funtanjanske obale sve tamo od 3. ili čak 4. milenija prije naše ere.
 
Postojanje jedinstvenog teritorijalnog područja na predjelu današnje Funtane sasvim se sigurno može dokumentirati od [[rim]]skog razdoblja. Od mnogobrojnih nalaza antike svakako se kao najimpresivniji zahvat u ambijent ističu ostaci centurijacije, odnosno podjela teritorija koje postajemo svjesni pogledamo li obilje zračnih fotografija kojima se prikazuju ljepote funtanjanske obale i zaleđa. Naime, ne samo [[Kampaladanja]] već i druga polja što okružujući prate obalnu liniju još nose, kroz svoju pravilnu četvrtastu podjelu tragove ortogonalnog sustava koji obilježava osnovnu rimsku intervenciju u krajolik.
 
Tu su također i komunikacije koje su bile uglavnom određene pravilnim četvorinama teritorijalne podjele. Tijek tih karda i dekumana teritorij Funtane često otkriva, a dijelovi takovih [[put|cesta]] koriste se sve do naših dana. Iz same Funtane te iz njezine neposredne okolice (Valkanela, Mulandrija) kretale su neke od najbitnijih rimskih regionalnih prometnica u [[Istra|Istri]], koje su vodile u njezinu unutrašnjost.
 
Na prostoru današnje Zelene Lagune nalazila se važna rimska vila, čije su strukture konzervirane i moguće ih je razgledati, a ta je vila imala poseban [[akvedukt]] koji ju je povezivao s područjem Perila ili Funtane, od kojega proizlazi i sam naziv mjesta.
 
Područje Funtane i [[Zelena Laguna|Zelene Lagune]] u srednjovjekovnom razdoblju predstavlja jedan samostalni [[feud]]. Vlasništvo s pravima nadarbina, desetina, ubiranja [[porez]]a, već je veoma rano pripadalo porečkom [[biskupepiskopos|biskupu]]u, bez obzira na autentičnost tzv. [[Eufrazije]]va privilegija, jer su se negdašnji glavni veliki posjedi na obali tijekom ranosrednjovjekovnog razdoblja uglavnom našli s potvrdama u posjedu crkve. Tako se s priličnom sigurnošću može tvrditi da je posjed s vilom koju preslojava starokršćanska [[hrišćanska crkva|crkva]] prelazio gospodare od [[Ostrogoti|Ostrogota]], [[BizantBizantsko carstvo/Latinična verzija|Bizantinaca]]inaca i [[Karolinzi|Karolinga]], ako već ranije nije došao u crkveni posjed.
 
Prvi srednjovjekovni dokument što usput otkriva staru glavnu ekonomsku djelatnost zaljeva potvrđuje vlasništvo porečkog biskupa [[Fulkerije|Fulkerija]] iz [[1216]]. godine koji uvalu između Plave i Zelene Lagune udjeljuje u feud D. Balduinu i njegovim muškim nasljednicima. Dokument je napisan u crkvi sv. Mavra, odnosno [[katedrala|katedrali]]. U njemu se izričito navodi kako treba urediti [[solana|solane]] na mjestu gdje su već postojale ("ad aedificandas salinas, quae quondam fuerunt salinae..."), što bi moglo značiti da se i u antičko doba ovdje proizvodila [[sol]], te da je vila bila u toj funkciji.
Red 51:
Forma srednjovjekovnog spominjanja (Fontana Georgiana) također govori o tome da je po predijalnom [[toponim]]u u samom mjestu ili blizini bila rimska vila, a od tuda potječe imenski pridjev po obitelji koji su nekoć bili vlasnici praediuma. Očito je i u srednjem vijeku područje Funtane obilovalo raznim djelatnostima, naseljima, a jedno se nalazilo uz crkvu Blažene Djevice Marije od Milosti, koja je proširena u 16. st., ali je njen stari prednji dio srednjovjekovni.
 
Tako su od gradina na funtanjanskim otocima, rimskim lokalitetima od Zorne, preko Perila do Valkanele, te čitavom podjelom bogatog teritorija zaleđa, područja Funtane bila nanovo uzdržavana tijekom srednjovjekovlja sa značajnim uporištem u izvorima na području Perila, gdje i titular sv. Marije, koji nosi tamošnja [[hrišćanska crkva|crkva]], svjedoči o starini i predsrednjovjekovnom korištenju prostora s kojim je nicao jedan od bitnih dekumana što s obale, kako je opisano, teče prema unutrašnjosti. Novo vrijeme, posebno kraj 16. st., donio je [[Istra|Istri]] kao i području Funtane niz poteškoća, [[rat]]¸ove, [[glad]], smanjenje stanovništva, novodoseljenike, a također i nove gospodare.
 
Geografske karte Istre s kraja 18. st. već u tri objelodanjena primjerka donose granice funtanjanskog feuda što za razliku od vrsaranskog, kojeg upravo tada priključuju Veneciji, zadržava samostalnost. Vidljivo je to na zemljovidima kojima su autori [[Giovanni Valle]] (1792.) i [[Giovanni Antonio de Capellaris]] (1797.). Prvi autor svoje djelo temelji na starijoj karti Istre iz [[1784]]. godine gdje je isprekidanom linijom identično ranijima ucrtan teritorij funtanjanskog feuda s naznačenim glavnim morfološkim karakteristikama unutrašnjosti i obale, te obilježenim glavnim toponimima. Obilježeni su i glavni položaji rasprostiranja kuća.
 
U to je vrijeme Funtana imala uz Kaštel i crkvu sv. Bernarda sa zvonikom i pedesetak kamenih kuća koje su okruživale sjedište feuda. Pored Perila u kamenoj arhitekturi nalazila se crkva BDM od Milosti okružena starim grobljem koje od 1907. seli do crkve Karmelske Gospe (1631.). U sjevernoj uvali podno naselja sve karte i opisi donose podatke o mirnoj luci, a uz samu cestu i križanje prema izvorima (Perila), nalazi se i freskama oslikana crkvica sv. Lucije sagrađena 1750., a još danas s preslicom i zvonom u pročelju. Postoje, međutim, znatno stariji prikazi s crtežima Funtane, među kojima se ističe ilustracija u opisu Istre kojem je autor Prospero Petronio iz [[1681]]. godine.
Već je gotovo jedno stoljeće Funtana bila feud obitelji Borisi što su se iz [[Bar]]a, bježeći pred [[Turci]]ma, naselili u [[Kopar]] i potom od [[1595]]. godine započeli povremeni, a nakon [[1610]]. i dovršenja njihove [[palačapalata|palače]] koju Funtanjani nazivaju Kaštelom, i stalni boravak.
 
Vlasnički nije na Bernarda Borisija Funtana prešla izravno. U 15. stoljeću, kao dio dobra sv. Maura odnosno biskupsko vlasništvo, pripisana je porečkom katedralnom kaptolu. Čini se da su kanonici upravo prepustili pazenatičkom kapetanu, čije je sjedište bilo u [[Sveti Lovreč|Svetom Lovreču]] i kasnije Rašporu (odnosno [[Buzet]]u). Tako je tek uži teritorij Funtane pod vlasništvom kaptola u prvo vrijeme prodan [[Bernardo Borisi|Bernardu Borisiju]] [[1595]]., a tek je znatno kasnije, nakon izgradnje crkve posvećene sv. Bernardu (1621.), zvonika, normalizacije života u feudu, porečki kaptol uz obaveze uzdržavanja crkve i svećenika, Borisijevima i njihovom feudu nadodao zaljev Mulandria s dva poluotoka koji ga okružuju (danas Plava i Zelena Laguna). Nova župna kuća sagrađena je [[1735]]. godine.
Red 62:
Svoje je gospodare Funtana zadržala i nakon [[1788]]., pada [[Venecija|Venecije]] [[1797]]., te prve [[Francuska|francuske]] uprave u Istri. Naime, [[1805]]. godine je mjesto priključeno porečkom kotaru, ali su Borisi još na području Funtane polagali svoja feudalna prava koja su sasvim likvidirana tek [[1869]]. godine. Za francuske i [[Austrija|austrijske]] uprave zadržala je Funtana osim samostalne župe i poseban distrikt, što ga redovito donose karte 19. st., a odgovara teritoriju [[katastar]]ske općine.
 
U Funtani se nalazi čitav niz pokretnih i nepokretnih kulturnih dobara. Znatan dio potiče iz crkava pa nosi sakralni karakter. Pala s Bogorodicom, [[Isus]]om i Svecima velikih je dimenzija, a datira se početkom 17. st. Zanimljive je ranobarokne kompozicije venecijanskih radionica, ali s prikazom [[KristHristos|Krista]]a i [[BogorodicaMarija (majka Isusova)|Bogorodice]] u [[renesansa|renesansnom]] stilu, po uzoru na istarskoga slikara Carpaccia, čiji se mnogobrojni radovi nalaze u [[Koper|Kopru]], a Gospa je očito bila posebno draga Bernardu Borisiju, koji je prije izgradnje kaštela početkom 17. st. živio u Kopru. Tu su još sjajne srebrne kanonske table i zlatni kalež te kip [[Svetiantun AntunPadovanski|sv. AntunAntuna]]a.
 
U 17. i 18. stoljeću u Funtanu doseljava podosta ljudi iz područja današnje [[Albanija|Albanije]] i [[Crna Gora|Crne Gore]], bježeći pred [[OsmanlijeOtomansko Carstvo|Osmanlijama]]. Došljaci su se dobro asimilirali sa starosjediocima i uskoro naučili i [[jezik]]. Radilo se uglavnom o katolicima, iako ne uvijek.
Biskup Tomasini spominje 50 obitelji u Funtani, a točne podatke za [[1806]]. i [[1851]]. godinu donosi P. Kandler. Radi se o 182, odnosno 287 žitelja, čiji broj u manje od pola stoljeća biva gotovo udvostručen.
 
Red 72:
Bez obzira na blagodati mora, bogatu zemlju s izvorima i vodom, te tradicionalnim poljoprivrednim kulturama, u 19. je stoljeću bilo znatnih problema u prehrani [[stanovništvo|stanovništva]]. Tome je u Funtani pogodovao krah [[vinogradarstvo|vinogradarstva]] ([[pepelnica]], [[filoksera]], [[peronospora]]), ali također, poput drugih istarskih sredina, nepovezanost s unutrašnjošću Istre, što je limitiralo razmjenu proizvoda i iskustava. Izvještaji o gladi u Istri, posebice tijekom druge polovice 19. st., zabilježeni u stenogramima [[beč]]kog parlamenta veoma su česti.
 
Odlukama parlamenta, te Sabora u Poreču, Funtani su dodjeljivani razni prilozi, ponekad i u hrani. Jedna od najznačajnijih dodjela u iznosu od 600 K(runa) ticala se izgradnje ceste Funtana-Fuškulin, a datirana je godine [[1905]]. Tada je [[Fuškulin]] spadao u porečku, a Funtana u vrsaransku mjesnu [[općinaopština|općinu]] (kao dio porečkog kotara), ali su oba mjesta još od izmjera u 16. i novog katastra sredinom 19. st., imala svoje precizno definirane katastarske općine. Vezano uz ribarstvo, funtanjanski su ribari još u vrijeme zadruge sredinom 20. st. davali Poreču 10% ulova iz Mulandrije, dok su na drugim mjestima ([[Valkanela]], [[Figarolica]] i [[Koversada]]), funtanjanska i vrsaranska zadruga ribarile bez obaveza prema vrsarskoj ili bilo kojoj drugoj općini.
 
Važnost ribarstva, posebno u gospodarstvu 19. st., kada je veći dio stanovništva povremeno gladovao, bila je veoma velika, tako da gotovo da nije bilo obitelji bez svoje barke kojom se išlo u ribolov.