Razlike između izmjena na stranici "Dvadeset peta dinastija Egipta"

m
Bot: popravljanje preusmjeravanja
m (Bot: Migrating 20 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q737648 (translate me))
m (Bot: popravljanje preusmjeravanja)
{{Spisak egipatskih dinastija}}
 
Dvadesetprva, Dvadesetdruga, Dvadesettreća, Dvadesetčetvrta i '''Dvadesetpeta dinastija''' [[DrevniStari Egipat|Drevnog Egipta]] se često navode pod zajedničkim nazivom [[Treći prijelazni period Egipta]].
 
==Vladari==
Dvadesetepeta dinastija je nastala u [[Kuš]]u ([[Nubija]]), odnosno današnjem sjevernom [[Sudan]]u. Zbog toga se ponekad naziva i '''Nubijskom dinastijom'''. Osnivači su joj bili vladari grada-države [[Napata]], odakle je [[Piye]] (u nekim radovima naveden kao Piankhi) napao i osvojio Egipat.
 
Nubijska vlast nad Egiptom je počela slabiti pod faraonom [[TaharqaTaharka|Taharqom]] te su faraone XXV dinastije prema jugu i Nubiji počeli potiskivati prvo [[Asirija|Asirci]], a potom lokalni egipatske velmože koje su u Saisu osnovali [[Dvadesetšesta dinastija Egipta|Dvadesetšestu dinastiju]].
 
Godine 656. pne. se sjedište dinastije vratilo u Napatu, a odatle se godine 590. pne. povuklo na jug, odnosno u [[Meröe]], gdje je nubijska država trajala do [[4. vijek]]a n.e.
 
[[Manethon|Manetho]] u svojim spisima ne spominje ni prvog kralja Piyea, a ni posljednjeg, [[Tantamani]]ja, iako su isti iza sebe ostavili brojne zapise i spomenike.
 
==V. također==
64.473

izmjene