Dijabetička retinopatija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 24 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q631361 na Wikidati
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 1:
'''Dijabetička retinopatija''' ([[Latinski jezik|lat.]] ''Retinopathia diabetica'') retinalna je vaskularna komplikacija [[Šećerna bolestdijabetes|šećerne bolesti]]. <!--i vodeći je uzrok sljepoće-->
== Znakovi i simptomi ==
== Etiologija ==
Red 35:
'''Laserska fotokoagulacija''' koristi se u dva slučaja kod dijabetičke retinopatije: za rani stadij, i proliferativni oblik dijabetičke retinopatije.
 
'''Panretinalna fotokoagulacija''' ili PRP koristi se za liječenje proliferativnog oblika dijabetičke retinopatije. Cilj je stvoriti 1000-2000 rupica (koagula) u mrežnici sa pretpostavkom da će smanjiti oštećenje mrežnice i spriječiti mogućnost ishemije. U liječenju uznapredovale dijabetičke retinopatije koagulacije se koriste za uništavanje abnormalnih [[Krvnekrvni žilesudovi|krvnih žila]] koje su se stvorile u mrežnici. Ovaj način se pokazao uspješnim u smanjenju gubitka vida za 50%.
 
Prije korištenja [[laser]]a oftalmolog dilatira zjenicu i ukapa okalni [[anestetik]] u oko. U nekim slučajevima oftalmolog [[Anestezija|anestezira]] i područje iza oka da bi sprječio bilo kakav osjećaj nelagode. Pacijent sjedi okrenut prema laseru, dok liječnik drži posenu leću. Liječnik može koristiti single spot laser ili pattern scan laser za dvodimenzionalne obrasce. Za vrijeme postupka pacijent može vidjeti bljeskove svjetlosti. Oni mogu izazvati neugodne senzacije kod pacijenta. Nakon postupka pacijenta treba upozoriti da ne upravlja motornim vozilom par sati dok su mu zjenice proširene. Vid može ostati zamućen cijeli dan, a jaka bol u oku se ne bi trebala pojaviti.