Chen Sheng – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Legobot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 11 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q699882 (translate me)
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
 
Red 1:
{{kinesko ime|[[Chen (prezime)|Chen]]}}
 
'''Chen Sheng''' ([[tradicionalni kineski]]: 陳勝) (? - kraj 209. pne. ili početak 208. pne.), u nekim izvorima poznat '''Chen She''' (陳涉), bio je [[narodna Republika Kina|kineski]] oficir iz perioda [[dinastija Qin|dinastije Qin]], poznat kao vođa [[Ustanak u selu Daze|ustanka u selu Daze]], prve velike pobune protiv cara [[Qin Er Shi]]ja.
 
Sredinom 209. pne. Chen Sheng i njegov kolega [[Wu Guang]] - kapetani carske vojske - dobili su zadatak da s jedinicom od 900 ljudi marširaju na sjever i dođu u Yuyang (u današnjem [[Peking]]u) kako bi poduprli obranu sjevernih granica od [[Xiongnu]]a. Na putu su ih snašle poplave zbog kojih nisu mogli na vrijeme stići do odredišta. Po tadašnjim drakonskim pravilima vojske Qina, to se - bez obzira na višu silu - smatralo odbijanjem zapovijedi, a za što je kazna bila smrt. Nastojeći izbjeći pogubljenje, Chen i Wu su zaključili da nemaju izbora nego da se odmetnu od carske vlasti. Svojim potčinjenima su rekli kako su stupili u kontakt s [[Ying Fusu]]om, popularnim princom i carevim starijim bratom, u stvari likvidiranom prije godinu dana. Ubrzo nakon toga njihovoj jedinici se priključio veliki broj seljaka, nezadovoljnih okrutnim režimom dinastije Qin. Pobunjenička vojska je tako narasla na 20.000 ljudi.
Red 7:
Chen je tada proglasio ponovno uspostavljanje [[Chu (država)|države Chu]]. Usprkos savjeta svojih potčinjenih da potraži nekog od legitimnih nasljednika, sam se proglasio njenim vladarom uzevši titulu "princa". Postavio je prijestolnicu u grad Chenqiu (u suvremenom [[Zhukuou]] u provinciji [[Henan]]). Odatle je poslao tri odreda vojske na tri strane - Wu Guanga i Zhou Wena na zapad, u središte nekadašnje države [[Qin (država)|Qin]]; Wu Chena na sjever prema nekadašnjoj [[Zhao (država)|državi Zhao]] i Zhou Fua na sjeveroistok prema nekadašnjoj [[Wei (država)|državi Wei]]. Nijedan od tih generala se nije vratio - Wu Guanga su nakon neuspješne opsade ubili vlastiti oficiri, Zhou Wen je poražen od cvarske vojske, dok su se Wu Chen i Zhou Fu odmetnuli, prvi tako što se proglasio nezavisnim princom, a drugi tako što je pronašao nasljednika prijestolja Wei i stavio se pod njegovu komandu. Ostavši sam i pod prijetnjom carske vojske pod [[Zhang Han]]om, Chen Sheng je pokušao pokrenuti pohod da prikupi pojačanja, ali ga je u zimu 209/208. pne. ubio tjelohranitelj Zhuang Jia. Tako je njegova pobuna završila nakon samo šest mjeseci.
 
Tradicionalni kineski historičari, kao [[Sima Guang]], su tvrdili kako je nagli uspjeh udario Chen Shengu u glavu, učinio ga previše samouvjerenim i nespremnim za slušanje dobronamjernih kritika. Zbog toga, kao i zbog toga što se proglasio princom, iako za to nije imao nikakve osnove, u ključnom trenutku su ga napustili najvažniji pristaše. Suvremeni historičari [[NRnarodna Republika Kina|komunističke Kine]] su, pak, slavili Chen Shenga kao velikog socijalnog revolucionara koji je vodio pobunu seljaka protiv vladajuće klase, zanemarujući pri tome lične motive za njegov postupak.
 
{{DEFAULTSORT:Sheng, Chen}}