Buick Rivera – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 1 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q12628487 na Wikidati
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 1:
'''Buick Rivera''' [[novela]] je [[Miljenko Jergović|Miljenka Jergovića]].
 
Objavljena je [[2002|2002.]] u izdanju nakladničke kuće ''Durieux.''<ref>http://www.durieux.hr/pisci.asp?pisac=462</ref> <ref>http://www.mvinfo.hr/eservis-autori-opsirnije.php?pID=289&pDio=biografija</ref> Do sada je prevedena na 9 jezika. <ref>http://www.naklada-ljevak.hr/knjiga/show/id/2350.</ref>
 
==Djelo==
Buick Rivera je [[automobil]] prema kojem Hasan Hujdur osjeća izrazitu privrženost. Povod čitavoj radnji novele upravo je ovaj stari automobil. Radnja se zbiva u američkoj državi [[Oregon]], uglavnom u Toledu. Vuko Šalipur se na prevaru uselio u [[Sjedinjene Američke Države|SAD]], te slučajnim susretom upoznao Hasana. Iako se radi o noveli, likovi su duboko razrađeni; Hasan i Vuko su značajno psihološki portetirani, obojica se prisjećaju djetinjstva i života u bivšoj [[Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija|SFRJ]], odakle su se i doselili.
 
Sporedni likovi su Angela Raubal, Hasanova nevjenčana supruga. Lisa je Vukova supruga. Jose Garcia Cerritos je vlasnik lokala ''Alhambra''; Piero Manigno je Hasanov prijatelj. Al Rahimi je noćni portir u kazalištu, u kojem radi Angela.