Bitka kod Notijuma – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 9 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q975123 (translate me)
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 19:
==Uvod==
{{Peloponeski rat}}
[[Lisandar|Lizandar]] je postavljen [[407. pne.]] za komadanta spartanske flote. U [[Efes]]u on uspostavlja bazu sa 70 brodova, što gradnjom brodova u samom Efesu povećava na 90. U Efesu uspostavlja diplomatske odnose sa [[Kir Mlađi|Kirom Mlađim]], koji mu daje financijsku pomoć da poveća platu veslača za trećinu. Sa povećanjem plata počeo je privlačiti iskusnije mornare iz atinske flote.
 
[[Alkibijad]] je želio da izazove sukob sa Lisanderom, pa dovlači atinsku flotu u Notijum blizu [[Efes]]a. Sedeći u Notijumu nije uspeo izazvati bitku sa spartanskom flotom iz Efesa. [[Alkibijad]] odlazi sa nekoliko brodova da pomogne jednom drugom atinskom komadantu u opsadi Fokeje. Većina flote, tj 80 brodova ostaje u Notijumu. Obično bi se u takvim slučajevima flota stavljala pod komandu nekoliko generala, ali [[Alkibijad]] predaje flotu Antiohu, pod naredbom da ne napada Lizandrove brodove. Zbog toga što je flotu predao samo jednom komadantu Alkibijad je kasnije kritikovan.
Red 27:
 
==Posledice==
Nakon što je čuo za bitku, [[Alkibijad]] prekida opsadu Fokeje i vraća se u Notijum da bi povratio paritet flota. Opet [[Lisandar|Lizander]] ne želi da izađe da se bori.
 
Poraz u Notijumu izazvao je pad Alkibijada u Atini. Bio je omiljen posle [[bitka kod Kizika|bitke kod Kizika]] i u njega su ulagali velike nade. Neuobičajeno postavljanje Antioha za komadanta dovelo je do teškog poraza, koji mu ne opraštaju. Njegovi politički protivnici koriste šansu i uklanjaju ga sa pozicije komadanta.
 
Kod obe flote izvršena je promena komadanata. [[Kalikratida]] zamenjuje Lizandra. Na atinskoj strani [[Alkibijad]]a zamenjuju , ali i njegove prijatelje [[TrasibulTrazibul|Trasibula]]a i Teramena. Konon preuzima komandu. Tokom sledeće godine flote su se sukobile dva puta. Najpre je Kalikratida pobedio i zarobio atinsku flotu kraj Lezbosa. Dolazi pomoćna atinska flota i pobeđuje u [[bitka kod Arginuskih ostrva|bici kod Arginuskih ostrva]]. U toj bici gine Kalikratida. Lizander se ponovo vraća na čelo spartanske flote [[405. pne.]] i pobeđuje Atinjane u odlučnoj [[bitka kod Egospotama|bici kod Egospotama]].
 
U Notijumu nije stradalo toliko mnogo brodova, ali imao je veliki značaj. Notijum je značio kraj [[Alkibijad]]ove karijere, a [[Lisandar|Lisander]] je na spartanskoj strani značajno lansiran kao vojskovođa. Isto tako je bilo bitno uklanjanje Trasibula, talentiranog komadanta, koji je dosta zaslužan za mnoge atinske pomorske pobede.
 
==Vidi još==