Skype – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 74 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q40984 (translate me)
Nema sažetka izmjene
Red 1:
Скипе ( / skaɪp /) је власнички Воице овер ИП услуге софтверске апликације.
'''Skajp''' (izvorno: ''Skype''), ''peer-to-peer'' ('''P2P''') mreža (i istoimeni program) koji pružaju uslugu [[internet]]-[[telefonija|telefonije]] ('''VoIP''').
 
Скипе је први пут објављен 2003 написали естонских програмери Ахти Хеинла Приит Касесалу Јаан Талин дански Јанус Фриис и Никлас Зеннстром који је такође првобитно развијен Kazaa То се развило у платформу са преко 600 милиона корисника . Мицрософт је купио у 2011 за 8,5 милијарди долара.
Korisnici programa mogu besplatno međusobno da pričaju preko mreže, a program pruža i uslugu pozivanja i primanja poziva sa standardnih telefonskih brojeva (''SkypeOut'' i ''SkypeIn''), koja se dodatno naplaćuje.
 
Услуга омогућава корисницима да комуницирају са колегама путем гласа помоћу микрофона, видео користећи камеру и ћаскање преко Интернета. Телефонски позиви се могу ставити на примаоцима на традиционалне телефонске . Позиви ка другим корисницима у оквиру Скипе сервиса су бесплатни док позиви на фиксне телефоније мобилних телефона се наплаћују преко дебитног система заснованог корисничким рачуном. Скипе је такође постао популаран због својих додатних функција, укључујући и трансфер фајлова и видео конференције. Такмичари укључују СИП и Х.323 засноване услуге, као Linphone и Google Voice .
[[14. oktobra]] [[2005]]. kompanija '''SkypeGroup''', koja je vlasnik [[licenca|licence]], prodata je za 1,9 milijardi [[euro|evra]] [[eBay]]-u.
 
Скипе има 663 милиона регистрованих корисника, као на крају 2010 16 мрежа се управља од стране компаније Микрософт која има своје седиште Скипе подела у Луксембургу.. Већина развојног тима и 44% укупних запослених поделе налазе у Талин и Тарту Естонија.
 
За разлику од већине осталих ВоИП сервиса Скипе је хибрид пеер-топеер клијент-сервер система. Она користи обраде на рачунарима који покрећу Скипе софтвер. Скипеов оригинални назив (Sky Peer-to-Peer ) одражава ову чињеницу.
 
Дана 9. јануара 2013 Мицрософт је открио да намерава да се повуче Виндовс Ливе Мессенгер у корист свог сервиса Скипе Мессенгер иако ће наставити у Кини 21 Мицрософт је пренео све кориснике у априлу 2013. .
 
== Vanjski linkovi ==