Mrežna enciklopedija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
m neki najnoviji podaci
Red 31:
Panevropska [[Wikislavia - Metapedia|Metapedia]] je višejezična wiki-enciklopedija koju su skandinavski nezadovoljnici odvojili iz Wikipedije od 2006. Dosad već ima paralelne varijante za desetinu evropskih jezika sa preko 240.000 tekstova od kojih 4/5 ima nova ruska [[Wikislavia - Metapedia|WikiSlavia]], a porast je brz oko ''25.000'' novih naslova na nedjelju. Uz narednu Filipinianu, to je najslobodnija potpuno otvorena wiki-enciklopedija koju može čitati i uređivati svako pismen, jedino je zbog vandala obavezna registracija.
 
Tekstovi moraju biti enciklopedijskog formata i kulturno napisani, te nema druge cenzure i izbor je slobodan, vođstvo je kolektivno i nema glavnih osnivača. Inače je slična kao Wikinfo: brisanje i ukidanje naslova tu je nemoguće, pa nema nadglasavanja ni prekomjerih diskusija. Pristup je panevropski i umjereno konzervativan, nema formalnog neutralizma i prihvataju se originalne novosti. Upravo su započeli dogovori s velikom kineskom wiki-enciklopedijom ''BaiduBaike'' (vidi niže) o saradnji i povezivanju u novi džinovski, transkontinentalni [[Wikislavia - Metapedia|"Evroazijski Megawiki"]] do konca 20072008.
 
===WikiPilipinas===
Red 55:
 
===Citizendium 2.0===
Citizendium ili ''Citizens Compendium'', danas je najpoznatija i možda najkvalitetnija elitna enciklopedija poluotvorenog tipa s najstrožom ekspertom kontrolom, koja je dosad dostupna na internetu. Odvojila se iz Wikipedije od 2006, koncempočetkom 20072008. ima 44004800 razrađenihposebnih tekstova i 270 kvalificiranih stručnih saradnika tj. po jedan ekspert na dvadesetak tekstova. Njen glavni osnivač je Larry Mark Sander, ranije među osnivačima glavne Wikipedije iz koje je izišao nezadovoljan po njegovu mišljenju, zbog novijeg haotičnog rasta uz nedovoljnu kvalitetu tekstova. U početnoj fazi je Citizendium, uz prerade i dopune dijelom preuzeo neke najbolje ocijenjene tekstove iz Wikipedije, ali je to sada prekinuto. Od ljeta 2007, proveden je novi reformisani projekat ''Citizendium '''2.0''''' gdje su već nabrojeni stručni kriteriji još dodatno zaoštreni do najvišeg nivoa:
* Izvršen je za uredništvo izbor vrhunskih eksperata s doktoratom ili profesora.
* Ukinute su vanjske posudbe Wiki-tekstova i uvedena ekspertna izrada novih originalnih.
* Za sve tekstove je nakon stroge ''recenzije'' još određeno čekanje u ''inkubatoru'' na provjeri do godine dana, da se mogu dotjerati i uvažiti primjedbe prije objave teksta na internetu.
* Poluprazni kratki naslovi ovdje se više ne uvrštavaju i tako je osigurana najviša kvaliteta, ali i usporen rast ove elitne enciklopedije.
 
Simbolična maskota za Citizendium je simbol starog ključa za gradska vrata. Zasad postoji samo u angloameričkoj verziji, ali se od 2009. predviđaju i druge varijante na nekim svjetskim jezicima (vjerovatno njemački i španjolski), a kriteriji za to još nisu poznati.
Linija 84 ⟶ 83:
 
===Conservapedia===
Američka ''Konzervativna enciklopedija'' je specifičan kritički tip poluotvorene enciklopedije, kojikoja se uglavnomvećinom bazira na ''desno-konzervativnom'' pristupu američkih republikanaca, a na kraju dokumentarnih tekstova sučesto redovnosu oštre i opsežne kritike protiv liberalizma, ljevičarstva, darvinizma, seksualnih alternativa i sličnih alternativnih pokreta. Također preko interneta povremeno vode "wiki-ratove" s nekim liberalnim glasilima (npr. Nature i slični), a ovaj wiki također sadrži najopsežnije kritike na rad i organizaciju same Wikipedije. KorisnaDosad ima oko 14.000 razrađenih tekstova, a korisna je zbog širegširega pluralističkog uvida u razna shvatanja jer sadrži neke, često prešućene teme koje su u većini drugih izvora na internetu izostavljene.
 
===Ranije odumrle enciklopedije===