Povelja o pravima (Sjedinjene Američke Države) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Dcabrilo (razgovor | doprinos)
m Članku Bill of Rights (Spisak Prava) Ustava Sjedinjenih Američkih Država je promenjeno ime u Deklaracija prava (Sjedinjene Američke Države): Ovo je standardniji oblik prevoda Bill of Rights. Vidi npr. „Veliki ustavni sistemi“ (Jovičić, 1984.)
Dcabrilo (razgovor | doprinos)
nastaviću pisanje uskoro... stigao do petog amandmana, još pet komada...
Red 1:
'''Deklaracija prava''' (''engl. '''Bill of Rights''''', takođe ''Povelja prava'', ''Spisak prava'') je popularni naziv za prvih deset amandmana na [[Ustav SAD|Ustav Sjedinjenih Američkih Država]], koji garantuju ljudska prava i slobode ljudima u SAD i ograničavaju moć svezne države. Predstavio ih je [[James Madison]] neposredno nakon donošenja ustava, 1789. godine na [[Prvi kongres Sjedinjenih Država|Prvom kongresu Sjedinjenih Država]], a [[ratifikacija|ratifikovani]] su 1791. godine.
 
== Amandmani ==
Opisuju i uređuju osnovna prava američkih državljana, kao i stranaca koji legalno žive na teritoriji ili domenu [[SAD|Sjedinjenih Država]].
# '''Prvi amandman''' navodi da [[Kongres]] neće uspostaviti državnu religiju ili sputavati ljude u slobodi veroispovesti, te garantuje slobodu govora i štampe. Takođe, prvi amandman garantuje slobodu na okupljanje i [[peticija|peticioniranje]] građana.
 
# '''Drugi amandman''' garantuje pravo članicama saveza na vojsku, kao i pravo građana na naoružavanje.
{{stub}}
# '''Treći amandman''' zabranjuje vojsci da koristi kuće građana u ratu ili miru.
# '''Četvrti amandman''' zabranjuje proizvoljni (''nerazumni'') pretres ljudi, već garantuje da se pred pretres mora obezbediti sudski nalog na osnovu razumne verovatnoće.
# '''Peti amandman''' nalaže da će se za „kapitalna“ krivična dela suditi pred [[Porota|Velikom porotom]], osim pripadnicima vojske u vanrednom ili ratnom stanju. Takođe nalaže da se jednoj osobi neće suditi za isto delo više puta, da osoba ne mora da svediči sama protiv sebe i garantuje sudski proces pre izvršenja kazne. Peti amandman i zabranjuje državnu konfiskaciju privatne imovine bez pravedne nadoknade.
 
[[Category: Pravo]]