John Brown (abolicionist) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Legobot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 35 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q189366 na Wikidati
Nema sažetka izmjene
Red 115:
Koristeći lažno ime Nelson Hokins (Nelson Hawkins), Braun putuje po Severoistoku svrativši u posetu porodici u Hadsonu. 7. avgusta stiže u Tabor a Forbs nakon dva dana. Tokom nekoliko nedelja njih dvojica sastavljaju "Dobro-Razvijen Plan" za borbu protiv ropstva na Jugu. Pritom su se raspravljali oko mnogih detalja. U novembru kreću sa jedinicama ka Kanzasu. Pošto nije primio platu a bio je u stalnoj zavadi sa Braunom, Forbs se vraća na Istok umesto da se izlaže opasnosti u Kanzasu. Uskoro će zapretiti odavanjem planova o zaveri protiv vlade.
 
S obzirom da su u na izborima u oktobru pobedili pristalice "slobodne države", u Kanzasu je bilo mirno. Braun vraća svoje trupe u Ajovu gde ih "hrani poslasticama" svoje Virdžinijske zavere. U januaru 1858. smešta svoje trupe u Springdejl (Springdeale) i kreće na sastanak sa Frederikom Daglasom u [[Rochester (NjujorkNew York)|Ročester]] [[Njujork (država)|(Njujork)]]. Sa njim se savetuje oko svojih planova uzimajući u obzir Forbsove zamerke. Sastavlja Privremeni [[ustav]] koji bi obezbedio sastavljanje vlade za novu državu koja bi nastala nakon planiranih akcija. Zatim putuje u Peterboro (Njujork) i Boston radi sastanka sa Tajnom Šestorkom. U pismima upućenim njima, on nagoveštava da će sa svojim naoružanim novacima krenuti ka Jugu da obavi "Kanzaski posao".
 
Braun i njegovih 12 sledbenika, uključujući sina Ovena, putuju u [[Chatham-Kent|Četem]] u kanadskoj provinciji [[Ontario]] gde je za 8. maj sazvao [[ustavna konvencija|ustavnu konvenciju]]. Ovaj skup je sazvan uz pomoć dr. Martina Dilejnija (Martin Delany). Jednu trećinu od 6.000 stanovnika Četem su tada su činili robovi begunci iz SAD, i na tom skupu Brauna su upoznali sa [[Harriet Tubman|Herijet Tabman]]. Konvenciju je činilo 34 crnaca i 12 belaca, čiji je zadatak bio da usvoje Braunov Privremeni Ustav. Prema Dilejniju je Braun na konvenciji obznanio planove da Kanzas umesto [[Kanada|Kanade]] postane krajnja tačka Podzemne Železnice. To bi bio "Podzemni Prolaz". Nijednom nije spomenuo niti nagovestio namere o Harpers Feriju. Dilejnjijovo svedočenje nije potpuno pouzdano. Braun tada više nije razmišljao o Kanzasu i u potpunosti se usredotočio na Virdžiniju. Druga svedočenja sa tog skupa govore da je Braun ipak spominjao odlazak na Jug. Braun je dugo koristio pojam "Podzemnog Prolaza" još od kraja 1840-ih, pa je moguće da je Dilejniju prevideo značenje Braunovih izjava. Bez obzira na to, Braun je na kongresu izabran za "vrhovnog komandanta" i imenovao je [[John Henry Kagi|Džona Henrija Kejgija]] kao "ministra rata". Pesnik [[Richard Realf|Ričard Rialf]] je imenovan za "ministra inostranih poslova" a crni sveštenik Elder Monroe postao je predsednik do izbora novog. E.M. Čepmen (A.M.Chapman) je postao privremeni potpredsednik, a Dilejni sekretar. 1859. sastavljena je "Deklaracija o Slobodi Predstavnika Ropskog Stanovništva u Sjedinjenim Američkim Državama" ("A Declaration of Liberty by the Representatives of the Slave Population of the United States of America").