Pivnice – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
pravopis
Red 33:
Broj Slovaka je u selu rastao zahvaljujući pre svega što se Slovaci nisu selili van Pivnica u većem broju, kao što je to bio slučaj kod Srba i što se znatni broj Nemaca i gotovo svi Mađari veoma brzo asimilirao u Slovake. Nekoliko cincarskih porodica doseljenih u Pivnice su se u kratkom roku asimilirale u Srbe. Prva škola u kojoj se nastava odvijala na slovačkom jeziku je osnovana neposredno po doseljavanju Slovaka u Pivnice (krajem 1790-tih). Sadašnji slovački hram u Pivnicama ([[evangelizam|evangelistički]]) je sagrađen u periodu 1824-1826 godine. Nemački evangelistički hram je sagrađen 1898. godine i isti je porušen [[1946]]. posle proterivanja Nemaca iz Pivnica. Takođe se u Pivnicama nalazi i nemačko groblje koje se danas nalazi u lošem stanju. U selu je postojala i sinagoga, kao i jevrejsko groblje koje se nalazilo pored slovačkog groblja, a koje je na veliku žalost i bez ikakve potrebe porušeno 2002 godine.
[[Datoteka:Pi1.jpg|thumb|left|150px|Evangelistička crkva]]
U Pivnicama danas postoji i deluje nekoliko crkava i verskih zajednica. To su: Srpskasrpska pravoslavna crkva., Slovačkaslovačka evangelička crkva, Baptističkabaptistička crkva., Metodističkametodistička crkva, Nazarenska zajednica, Adventističkaadventistička crkva, Hristova Jevanđeoskajevanđeoska crkva - ranije poznata po nazivu Hrišćansko bratstvo , i Hristova Duhovnaduhovna crkva.
 
Pivnice je jedno od prvih sela u Srbiji u kome je osnovana zemljoradnička zadruga (1868. godine), a elektrifikacija sela je izvršena [[1924]]. godine. Godine 1921. je osnovan srpski fudbalski klub Obilić, a nešto kasnije i slovački fudbalski klub Janošik. Posle [[Drugi svetski rat|Drugog svetskog rata]] je u Pivnicama osnovan fudbalski klub pod nazivom Slavija.Početkom 30-tih godina prošlig veka u Pivnicama je bilo formirano i četničko udruženje koje je funkcionisalo sve do 1941, kada je zabranjeno od strane mađarskih okupatora a članovi su bili pohapšeni, odvedeni na streljanje koje su uspeli izbeći zahvaljujući spletu okolnosti.