Pavle od Tarsa – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Legobot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 3 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q9200 (translate me)
mNema sažetka izmjene
Red 87:
U Delima apostolskim se spominje ta Pavlova nova doktrina i veli: “''O tebi (Pavlu) su obavešteni da sve Judejce, koji su među mnogobošcima, učiš i odvraćaš od Mojsija, govoreći im da ne obrezuju svoju decu i da ne žive po svojim običajima''” (21:21), dodajući da je sav [[Jerusalim]] bio u pometnji zbog Pavla (Dela 21:31).
 
== Pavlova ulogaKritike ==
 
Pavle danas ima veoma istaknutu ulogu u hrišćanstvu i smatra se zaslužnim za njegovo globalno širenje.
 
[[Judeo-hrišćani|Judeo-hrišćanski]] spis s početka [[2. vek]]a, [[Propovedanja Petrova]], govori kako kako Pavle među poganima naučava nauku koja nije u skladu sa [[Tora|Zakonom]], te [[Mojsije]]v zakon odbacuju oni pokršteni pogani koji su prihvatili učenje od »čovjeka neprijatelja«, tj. Pavla.<ref name="Šagi-Bunić">[http://www.scribd.com/doc/60958056/Tomislav-J-%C5%A0agi-Buni%C4%87-Povijest-kr%C5%A1%C4%87anske-literature-svezak-I Tomislav J. Šagi-Bunić - Povijest kršćanske literature (svezak I)] (scribd)</ref>
Linija 103 ⟶ 101:
== Štovanje ==
 
Pavle danas ima veoma istaknutu ulogu u hrišćanstvu i smatra se zaslužnim za njegovo globalno širenje. Spomendan mu je [[29.6.]], zajedno sa [[Sveti Petar|sv. Petrom]].
 
Zaštitnik je [[pisac]]a, [[novinar]]a, glasnogovornika, [[biskup]]a, misionara, izrađivača šatora, protiv [[zmija|zmijskog]] otrova, članova pokreta [[Cursillo]], grada Rima, [[Malta|Malte]] i mnogih drugih mjesta širom svijeta.