Microsoft SQL Server – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 1:
[[Datoteka:Pub shanghai02.jpg|minithumb|Reklama SQL servera u [[Šangaj]]u]]
'''Microsoft SQL Server''' je relacijska [[baza podataka]] kojoj je primarni jezik za upite [[Transact SQL]] (T-SQL), što znači da osim osnovnih i klasičnih (SELECT tipa) SQL upita dozvoljava i složenije stvari poput mijenjanja [[program]]skog toka (IF naredba) i slično. Transact SQL nastao je kao plod suradnje između [[Microsoft]]a i [[Sybase]]a. SQL server je baza podataka koja se smjestila na prag između manjih i srednjih baza.
 
== Povijest ==
 
Prva verzija SQL Servera koji ima veze sa Microsoftom (ranije je Sybase proizvodio SQL server pod imenom „Sybase SQL server“) izašla je na svjetlo dana [[1989]]. godine pod imenom „SQL Server for OS/2 1.0“. Ta verzija bila je identična Sybase-ovom SQL serveru 3.0 koji je radio pod [[Unix]] sistemom. Microsoft SQL Server pod tim imenom se počeo prodavati 1992. godine, a puno ime mu je glasilo Microsoft SQL Server 4.2 koji se još uvijek vrtio na OS/2 platformi. Prvi SQL Server za [[Microsoft Windows|Windows NT]] izašao je isto kada i sami Windows-i. U tom trenutku Sybase i Microsoft su se razišli, te je Sybase počeo razvijati svoju bazu podataka pod imenom [[Adaptive Server Enterprise]] da bi se izbjeglo zbunjivanje korisnika oko imena. Do 1994. Microsoft je svejedno morao na sada svojem sustavu nositi Sybaseovu oznaku zbog autorskih prava.
 
Linija 23 ⟶ 22:
 
== Tehnologije ==
 
SQL Server koristi Transact SQL kao implementaciju SQL-92 (ISO standard za SQL, prihvaćen 1992. godine) sa mnogim ekstenzijama. T-SQL uglavnom dodaje dodatnu sintaksu prilikom pisanja procedura, te utječe na podršku za transakcije. Microsoft SQL server i Sybase/ASE obje komuniciraju preko [[aplikacija|aplikacijski]] niveliranog [[protokol (računarstvo)|protokol]]a imenom „Tabular Data Stream“ ili kraće TDS. TDS je također implementiran od strane FreeTDS-a da bi se omogućilo da što više aplikacija može komunicirati s Microsoft SQL Server i Sybase bazama podataka.
 
Linija 29 ⟶ 27:
 
== Razvoj pod SQL Serverom ==
 
[[Microsoft]] se ovdje zbilja potrudio, te nam omogućio brojne aplikacije koje spremaju podatke na SQL Server. SQL Server 2005 uključuje i [[Common Language Runtime]] odnosno CLR. Aplikacije pisane u .NET-u bez obzira koji [[programski jezik]] koristili, sada mogu implementirati procedure i funkcije. Starije verzije programa za razvoj su za to koristile [[API]]-je.
[[Kategorija:Microsoft]]