Obrazovna tehnologija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
ref
+glavni
Red 73:
 
=== Zvuk i pokretna slika ===
{{Glavni|Zvuk|Pokretna slika}}
Radio nudi sinhrono edukacijsko ''vozilo,'' prilikom prebacivanja zvuka preko internet sa webcastovima i podcastovima. Učionički mikrofoni koji su
najčešće bežični nude učenicima i učiteljima čistiju interakciju.
Linija 82 ⟶ 83:
 
=== Društvene mreže ===
{{Glavni|Društvena mreža}}
Grupni veb sajtovi, blogovi, wiki-stranice (npr. Wikipedia) omogućavaju učenicima da postavljaju misli, ideje, komentare na veb sajt u interaktivnoj učeničkoj okolini. Društvene mrežne stranice su virtualna društva za ljude koji su zainteresirani za određene teme, ili za ''druženje'' online.
 
Linija 87 ⟶ 89:
 
=== Web-kamere ===
{{Glavni|Web-kamera}}
Web-kamere i Web-casting su omogućili kreiranje virtualnih učionica i virtualnih učioničkih okolina. Korištenjem web-kamera utiče se na brzinu komuniciranja između instruktora i učenika/studenta u odnosu na tradicionalnu metodu email, tekst, chat i slično.
 
Linija 100 ⟶ 103:
 
=== Learning management system (LMS) ===
{{Glavni|Learning management system}}
Sistem upravljanja učenja (LMS) je softver koji se koristi za isporuku, praćenje i upravljanje obukama i obrazovanjem. Naprimjer, LMS prati posjećenost, vreme utrošeno po zadatku, kao i napredak studenata. Nastavnici mogu postavljati najave, zadataka razredu, provjeriti aktivnost i učestvovati u diskusijama razreda. Studenti mogu dostaviti svoj rad, pročitati i odgovoriti na pitanja na diskusiji, te odgovarati na kvizove.
 
Linija 136 ⟶ 140:
 
=== Youtube ===
{{Glavni|Youtube}}
YouTube je popularni internetski servis za razmjenu video sadržaja gde korisnici mogu postavljati, pregledavati i ocenjivati video isečke. Za postavljanje sadržaja potrebna je registracija, dok za pregledavanje nije, izuzev sadržaja koji nije primeren za osobe mlađe od 18 godina.
 
Linija 150 ⟶ 155:
 
=== Yahoo ===
{{Glavni|Yahoo!}}
Yahoo! Inc. je američko javno društvo sa sjedištem u Sunnyvaleu, Kalifornija, SAD koje nudi usluge na Internetu kao mediju širom svijeta.
 
Linija 159 ⟶ 165:
 
=== Google ===
{{Glavni|Google}}
Google je američka multinacionalna korporacija u SAD. Njihov glavni proizvod je Google Search, internetska pretraživačka mašina koja ima složeni algoritam pretrage. Google također posjeduje YouTube, internetski servis za razmjenu video-zapisa.
 
Linija 169 ⟶ 176:
 
==== Gmail ====
{{Glavni|Gmail}}
Gmail, besplatni internetski email servis kojeg omogućuje Google, pokrenut je kao beta program samo preko poziva, 1. aprila 2004. servis je bio prvi internetski email servis sa jednim gigabajtom raspoloživog kapaciteta. Također je bio prvi koji čuva emailove iz iste konverzacije zajedno u jednom nizu, jednako kao na internetskim forumima.
 
Linija 174 ⟶ 182:
 
==== Google Translate ====
{{Glavni|Google Prevodilac}}
Google Translate je sa strane servera mašinski prevodilački servis, koji može prevoditi između 80 različitih jezika. Softver koristi corpus lingvističke tehnike, gdje program "uči" od profesionalno prevedenih dokumenata, posebno onih od UN-a i Evropskog Parlamenta.
 
Linija 209 ⟶ 218:
Amazon je također izdao svoj tablet, nazvan Kindle Fire HD. Septembra 25, 2013, Amazon.com je izdao i tablet treće generacije Kindle Fire HDX. Uređaji podržavaju najnoviji softver, kao i igrice. Amazon je izdao i pametni telefon, Fire Phone.
 
;Digitalni sadržaj
 
Amazonov Honor sistem je izdat 2001 da omogući korisnicima davanje donacija ili kupovine digitalnog sadržaja; ipak servis je ukinut 2008. i zamenjen sa Amazon Payments.
Linija 215 ⟶ 224:
Amazon poseduje muzički internetski servis zvan Amazon Music. Za igrače, postoji i servis Amazon Games. Amazon ima i Internet video servis, Amazon Instant Video.
 
=== OPENopen.ACac.UKuk ===
Open University (www.open.ac.uk) (''Ovoreni ''univerzitet'') jeste univerzitet za učenje na daljinu i istraživački univerzitet, osnovan od strane Royal Chartera u Ujedinjenom Kraljevstvu. Univerzitet je osnovan od sredstava iz kombinacije studentskih provizija, prihoda od ugovora, te izdvajanja za podučavanje i istraživanje od strane viših organa obrazovanja širom UK.
 
Linija 224 ⟶ 233:
Open University koristi CMS (Content Management System – ''Sistem ''upravljanja sadržajem'') koji je podesan za učenje na daljinu. Taj sistem omogućava jednostavno i brzo dodavanje kvizova, lekcija, pitanja i slično, kao i izmjenu i brisanje istih. Sistem može sadržavati i dodatne komponente, kao što su zapisivanje ocena, kreiranje diploma itd.
 
=== MIVUmivu.ORGorg ===
Michigan Virtual University (''Virtualni univerzitet Michigana'') jeste internetski virtualni univerzitet koji kao podlogu koristi Moodle sistem
upravljanja sadržajem.